Kisah Benar Tragedi Memali ( Ustaz Ibrahim Libya )

Tanggal 19 Nov 1985, Kg. Memali, Mukim Siong, Baling, Negeri Kedah Darul Aman di bumi Malaysia menjadi saksi satu tragedi yang sangat dahsyat dalam sejarah tanah air. Lebih 3000 anggota keselamatan dihantar oleh pihak pemerintah daripada regim Barisan Nasional untuk melakukan aksi penangkapan ke atas seorang tokoh ulama’ yang bersama di dalam Gerakan Islam di Malaysia iaitu Parti Islam Se-Malaysia (PAS).
Beliau yang mesra dengan panggilan Ust. Ibrahim Libya atau nama sebenarnya Ibrahim bin Mahmud merupakan pendakwah tanah air yang sebelumnya pernah berkhidmat bersama Pusat Islam Malaysia. Beliau yang telah sekian lama bersama PAS akhirnya mengambil keputusan meninggalkan Pusat Islam bagi meluaskan lagi ruangnya memberikan perkhidmatan kepada Parti Islam walaupun khidmatnya sangat diperlukan oleh Pusat Islam sehingga beliau pernah dii’tiraf sebagai pendakwah terbaik.

Dengan suaranya yang lantang dan tegas menghadapi kezaliman-kezaliman pihak pemerintah ketika itu yang diketuai oleh Perdana Menteri Tun.Dr Mahathir bin Mohamad, setiap majlis-majlis pidatonya pasti dihadiri oleh ribuan pendengar dikalangan penyokong dan pendokong gerakan Islam. Internal Security Act (ISA) yang dikuatkuasakan oleh pemerintah adalah merupakan diantara perkara yang sangat kuat ditentang oleh beliau selain dari sikap pemerintah yang dilihat tidak memandang Islam sebagai ‘Aqidah Negara serta jalan penyelesaian masalah ummah. Ditambah lagi dengan peribadi pemerintah yang dicemari amalan korupsi dan sebagainya membuatkan Ust Ibrahim begitu bersungguh dalam memberi semangat kepada ahli PAS agar berazam untuk membuat perubahan dalam kepimpinan Negara.

Sokongan dan dokongan kuat dari ribuan umat Islam di Malaysia yang mencintai perjuangan Islam menjadi ‘mimpi ngeri’ kepada pihak pemerintah. Ianya begitu menakutkan mereka yang mengimpikan kekuasaan dapat dipegang selama-lamanya. Akhirnya, pelbagai tuduhan, fitnah dan label-label jahat dilemparkan kepada PAS khasnya Ust. Ibrahim Libya. Alasan-alasan dicipta bagi membolehkan pihak pemerintah dengan mudah menangkap Ust. Ibrahim. Kerjasama antara pemerintah dengan pihak keselamatan mula dilakukan dengan hebat.

Menjelang operasi penangkapan, Kg.Memali dipantau dan dikepung hampir seminggu lamanya. Pertambahan bilangan anggota keselamatan dari sehari ke sehari persis ingin menghadapi satu bala tentera musuh yang besar atau pengganas yang sangat merbahaya yang diperlukan segera. Cerita-cerita karut yang direka mengenai kegiatan Ust. Ibrahim dan pengikutnya di Kg. Memali disiarkan di dada akhbar bagi mengelabui mata orang awam. Ust. Ibrahim yang istiqamah mengajar anak-anak muridnya dikalangan orang tua dan anak muda di Madrasah yang dibinanya dimaklumkan mengajar fahaman salah dan sesat. Semuanya berlaku dalam tempoh menjelang operasi.

Sangat dahsyat. Tanggal 18 Nov 1985, hampir segenap penjuru kampung telah terkepung, dibimbangi ada sasaran yang terlepas keluar. Penduduk Kg. Memali yang begitu setia bersama guru mereka terus bermunajat kepada Allah memohon keselamatan dan bantuan. Persiapan persenjataan ala kadar dengan senjata ‘orang kampung’ disediakan kerana bagi mereka mempertahankan diri dan nyawa yang diancam adalah satu kewajipan yang sangat besar. Namun apalah sangat dengan senjata ‘orang kampung’ berbanding pihak pemerintah yang mengahantar bala tentera dengan kelengkapan seolah-olah menghadapi peperangan yang besar. Berpuluh-puluh kereta perisai disediakan, lori water canon, gas pemedih mata, senjata, pelbagai jenis polis disediakan termasuk Pasukan Polis Hutan dan segala macam kelengkapan lain.

Anggota polis berpecah kepada dua kumpulan akibat berlainan maklumat yang diterima mengenai siapa sasaran dalam operasi ini. Ada yang mendapat maklumat, mereka akan menggempur perkampungan saki baki Komunis dan ada yang mendapat maklumat mereka akan menghadapi kumpulan pemberontak kerajaan. Namun, atas arahan dari pemimpin tertinggi pasukan polis yang mesti ditaati, mereka akur juga walaupun ada yang mengetahui bahawa dihadapan mereka bukanlah Komunis. Selepas kejadian, maklumat diterima bahawa pada malam serangan ingin dilakukan iaitu malam 18 Nov tersebut, sebahagian anggota polis bersuka ria dan berpesta besar di sebuah balai polis di Negeri Kedah. Antara anggota polis yang terlibat didalam operasi ini termasuklah dikalangan mereka yang bukan beragama Islam.

Antara watak utama dibelakang operasi yang disebut ‘Ops Komunis’ ini, Musa Hitam (Tim. PM), Dato’ Yahya Yeop (pemimpin tertinggi Polis Negeri Kedah) dan Dr.Mahathir sendiri . Mereka inilah yang memainkan peranan utama bagi memastikan tertangkapnya Ust Ibrahim Libya pada tarikh tersebut.

Keesokannya harinya, tanggal 19 Nov 1985, selesai Solat Subuh, Ust Ibrahim terus memberikan taujihat penuh bermakna kepada para pendokong perjuangan yang terdiri dikalangan anak-anak muridnya yang setia dengan majlis-majlis ilmu beliau. Antara lain, beliau mengingatkan kepada ahli jama’ah supaya jangan ada yang lari dari perjuangan yang sedang dihadapi ini serta menyebut mengenai kelebihan mati syahid. Seluruh ahli jama’ah semakin kuat azam dan tekad untuk tidak menyerahkan Ust Ibrahim kepada pihak pemerintah. Mereka rela mati demi mempertahankan As-Syahid.

Antara mereka yang rapat dengan Ust Ibrahim ialah Sdr. Yusuf Husein dan Pak Teh Mat Piah (sudah meninggal). Mereka inilah antara yang kerap melakukan rundingan dengan pihak keselamatan pada hari tersebut agar mengelakkan berlakunya pertumahan darah khasnya orng ramai. Namun, Ust Ibrahim tegas dengan pendiriannya untuk tidak menyerahkan dirinya kepada kerajaan yang zalim kerana baginya, beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan atau jenayah. Tugasnya hanya memberi nasihat kepada pemerintah yang begitu kuat menganut fahaman Nasionalisme dan Sekularisme yang bertentangan dengan Islam.

Berita kehadiran anggota polis untuk menangkap Ust Ibrahim akhirnya berjaya dihidu oleh pasukan tentera Malaysia yang berada di Negeri Kedah. Bahkan dikalangan mereka juga terdapat anggota-anggota yang sering mengikuti pengajian-pengajian agama daripada Ust Ibrahim. Beberapa orang dikalangan mereka akhirnya bergegas ke Kg. Memali dan memberikan peringatan kepada pasukan polis agar mengelakkan serangan. Dengan bilangan mereka hanya beberapa orang membuatkan pihak polis tidak mempedulikan. Dikalangan anggota tentera ini ada yang menyebut, “ingat ! hari ini hari kamu. Boleh jadi satu masa nanti kita akan bertempur”. Lalu mereka meninggalkan tempat tersebut.

Setelah dilihat Ust Ibrahim enggan lagi bertemu mereka, akhirnya orang kampung diberi arahan agar berundur ke belakang. Serangan akan dilancarkan. Namun, untuk menerima arahan tersebut tidak semudah itu. Penduduk kampung yang terdiri dikalangan orang tua, kaum ibu, pemuda, wanita dan anak kecil dengan penuh keberanian melaungkan kalimah ‘Allahu Akbar’ berkali-kali bagi menggerunkan pihak musuh. Parang panjang yang sering digunakan dikebun untuk tugasan harian, digenggam erat bagi menghadapi kemungkinan-kemungkinan. Ibu-ibu dengan parang dan buluh-buluh panjang menghalau pasukan polis. Anak-anak kecil yang masih tidak mengerti apa itu perjuangan menghadapi pasukan polis bersenjatakan parang dan pisau.

Pihak keselamatan yang panik akhirnya melepaskan gas pemedih mata dan water canon ke arah orang kampung yang kukuh berdiri tidak mahu berganjak. Seorang kanak-kanak terkena serangan tersebut lalu pengsan dengan mulutnya yang berbuih. Melihat anak kecil tersebut menjadi mangsa, lantas seorang penduduk yang dikenali dengan panggilan Cikgu Shafi’e nekad untuk melakukan serangan balas. Parang ditangan digenggam dan terus berlari ke arah anggota polis. Subhanallah. Belum sempat parangnya singgah ke tubuh anggota polis tersebut, sebutir peluru terus menembusi dadanya. Cikgu Syafi’e menjadi korban pertama tragedi tersebut.

Jerit pekik penduduk semakin kuat apabila serangan bertalu-talu dari kereta perisai polis dilakukan. Seorang demi seorang tumbang menerima hadiah peluru dari Kerajaan Barisan Nasional. Rumah Ust. Ibrahim dirempuh kasar. Akhirnya peluru menghinggapi juga tubuh ulama’, pendakwah dan pemimpin gerakan Islam ini. Diatas ribaan isterinya, beliau menghembuskan nafas. Beliau sempat bertanya, “abang kena apa?”. Si isteri menjawab, “abang ditembak”.

Menjelang waktu Zohor, hujan renyai-renyai turun membasahi Kg. Memali. Hujan rahmat yang turun sebagai saksi kezaliman pemerintah yang rakus mengahdapi rakyat yang serba kekurangan. Operasi pembersihan dilakukan segera agar bau bangkai jenayah mereka dapat ditutup dari pengetahuan rakyat Malaysia. Mangsa yang terkorban diangkut ke dalam trak-trak polis. Didalamnya turut dimuatkan beberapa ekor anjing buat menemani para syuhada’. Ada penduduk kampung yang tercedera disepak terajang. Mereka menyebut, “ ada lagi yang belum mati”. Semua penduduk kampung disumbat ke dalam trak polis untuk dibawa ke balai. Yang cedera dibawa ke hospital. Maklumat dijaga agar tidak sampai kepada media atau orang ramai. Tahanan diugut agar merahsiakan kejadian.

Gambar As-Syahid Ust Ibrahim Libya (kiri bawah sekali)

Beberapa hari kemudian barulah mereka dibebaskan. Jenazah dipulangkan semula dengan bilangan korban seramai 14 orang semuanya. Maka bermulalah perbalahan diantara pihak berkuasa agama (Majlis Fatwa Kebangsaan) dengan penduduk. Mereka mendakwa Ust Ibrahim Libya dan 13 yang lain mati sebagai Syuhada’ dan perlu diuruskan sebagai orang mati syahid. Pandangan ini diambil dari tuan-tuan guru di pondok-pondok Negeri Kedah yang melihat bahawa mereka ini mati kerana mempertahankan agama dan nyawa mereka. Bagi pihak berkuasa agama dibawah pemerintah, mereka terus ditekan untuk mendakwa Ust Ibrahim dan lain-lain mati sebagai Bughah (penderhaka kerajaan Islam) dan wajib diurus sebagai orang mati biasa. Penduduk tetap dengan keyakinan mereka. Akhirnya para korban diurus sebagai syuhada’ dengan tidak dimandikan beserta pakaian mereka yang masih basah dengan darah yang terus mengalir walaupun telah beberapa hari ditembak.


Sehingga hari ini, kes ini yang telah beberapa kali dibawa ke mahkamah sunyi sepi tidak berbunyi lagi. Kes yang masih berada di dalam fail mahkamah ini tidak dipedulikan oleh Menteri Penerangan Malaysia (sebelum ini) iaitu Dato’ Zainudin Maidin. Beliau memperalatkan beberapa klip video tragedi Memali ini untuk menyerang PAS sebagai gerakan ekstremis, radikal, militan dan sebagainya selepas pasca 11 Sept 2001 dengan menggambarkan orang PAS menyerang anggota keselamatan. Hari ini, genap 23 tahun tragedi Memali yang meragut nyawa mereka yang tidak bersalah dan mencederakan beberapa anggota polis yang memang mereka ini tidak tahu pun tujuan sebenar dihantar ke sana pada tarikh tersebut. Mereka tidak bersalah. Bahkan seorang demi seorang orang kampong yang sepatutnya menjadi saksi dimahkamah untuk memfailkan saman kepada kerajaan Barisan Nasional kini telah menghadap Allah s.w.t.

Selepas kejadian tersebut, setiap tahun PAS mengadakan sambutan memperingati Tragedi Memali. Saban tahun juga ada sahaja anggota polis yang secara diam-diam menyalurkan sumbangan kepada PAS, kepada balu-balu syuhada’ dan memohon kemaafan atas kesilapan mereka. Melihat kepada situasi anggota polis yang sangat sedih dan terkilan dengan kejadian ini yang bukan dengan kerelaan mereka dan sangat terharu dengan sambutan memperingati syuhada’ ini , akhirnya atas nasihat dari pimpinan, sambutan yang berjalan beberapa tahun tersebut dihentikan. Wallahua’lam.

Al-Fatihah Untuk Para Syuhada’ Memali

Catatan: Sejarah ini saya paparkan semula bukan dengan niat untuk memprovokasi mana-mana pihak, tetapi sekadar ingin mengingatkan semula generasi hari ini khasnya anak muda bahawa kebangkitan perjuangan Islam pada hari ini adalah hasil pengorbanan generasi terdahulu yang sejarahnya penuh dengan darah dan air mata. Semuanya demi melihat Islam tertegak. Mudah-mudahan sejarah ini menjadi inspirasi untuk kita terus istiqamah, sabar, dan terus berada diatas landasan ini.

Saya juga memohon maaf sekiranya ada maklumat yang saya sampaikan ini tidak tepat kerana semua ini hanya maklumat dari ingatan saya sahaja. Anda boleh merujuk semula buku yang ditulis oleh Cikgu Non (CN Al-Afghani) yang menulis buku ‘Suamiku Kekasih Allah atau buku terbitan PAS Pusat hasil temuramah dengan Sdr. Yusuf Husein (sekarang pimpinan PAS Kedah) atau VCD Ops Hapus Komunis. Jika ada kesalahan, tolong maklumkan di ruangan komentar dibawah ini. Jazakallahu khairan kathira.

Sumber asal oleh : arruhuljadid

BAHAGIAN 2 : Catatan Kronologi Tragedi Berdarah Memali 1985

Berikut adalah catatan terperinci mengenai perkembangan di Kampung Memali, Mukim Siong, Baling yang berkesudahan dengan terkorbannya 13 nyawa bersama Asy-Syahid Ibrahim Mahmud.

Catatan yang dipaparkan di sini merupakan rakaman komputer daripada Signals Division pasukan PDRM yang mengikuti perjalanan tragedi Baling itu untuk maklumat perdana menteri.

Di sini dicatitkan juga fakta mereka yang tercedera dan mereka yang berjaya melepaskan diri daripada kepungan pihak polis. TOP SECRET:

001: Pada jam 1935 Hrs. (18/11/85) berpusat di Kem Pasukan Polis Hutan Sungai Petani, Kedah; 3600 anggota polis daripada pelbagai bahagian termasuk FRU (Penang), Pasukan Senoi Prak, Anggota Polis beruniform, Commando 69, sudah bersiap siaga untuk menerima arahan. Kumpulan ini diletakkan di bawah arahan seorang pegawai tinggi Ibu pejabat di Bukit Aman dan dibantu oleh beberapa pegawai daripada Bukit Aman, Kedah, Perlis, dan Penang.

002: Tepat Jam 1945 (18/11/85) pegawai tinggi yang memerintah daripada Bukit Aman telah mengeluarkan arahan bahawa kumpulan yang bersiap-siaga itu akan menyerang hendap satu kem komunis dalam daerah Baling yang berdekatan dengan sempadan Thailand.

003: Pada Jam 2005 (18/11/85) berlaku satu keributan di bilik operasi Sungai Petani di antara Pegawai Berkuasa pasukan Polis Hutan Sungai Petani dengan Pegawai Tinggi daripada Bukit Aman. Kekalutan ini berasaskan arahan palsu yang telah dikeluarkan. Arahan menyerang dan membunuh penghuni ‘kem komunis’ itu sebenarnya disasarkan ke arah Ibrahim Mahmood, pengikutnya dan sesiapa juga yang hadir di Madrasah yang dibina oleh orang kampung di situ. Pegawai yang mengetuai pasukan Polis Hutan itu telah memberi penerangan kepada Pegawai Tinggi daripada Bukit Aman betapa Ibrahim Mahmud dianggap oleh para pegawai pasukannya sebagai seorang ulama yang berwibawa. Malahan ramai di kalangan mereka adalah penuntutnya. Dilema yang tercetus ini mencetuskan satu suasana yang hening dan sunyi-sepi.

004:(18/11/85) Pegawai Tinggi daripada Bukit Aman telah mencuba menghubungi Penolong Pesuruhjaya Polis di Bukit Aman, tetapi gagal. Kemudian dia berjaya menghubungi Musa Hitam yang ketika itu menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri. Pegawai Pemerintah Pasukan Polis Hutan Sungai Petani telah diberikan laluan untuk bercakap dengan Musa Hitam. Beliau telah merayu kepada Musa Hitam dan membuat penjelasan betapa Ibrahim Mahmud adalah seorang ulamak yang disegani dan telah banyak berjasa dalam usaha menaikan taraf hidup masyarakat Memali. Malahan, Ibrahim Memali sudah terkenal dan dihormati oleh para sahabat dan lawan. Tetapi, akhirnya diketahui juga Musa Hitam telah memberikan arahan agar serangan itu diteruskan.

Nota Khas:
Kebanyakan anggota polis yang terbabit dalam operasi ini adalah mereka yang bukan beragama Islam. Operasi Khas ini telah diberi-nama “Operasi Hapus” oleh Musa Hitam.

005: Jam 2045 (18/11/85) sebuah majlis keraian telah diadakan di sebuah padang terbuka di Kem Polis Hutan di Sungai Petani. Di sana minuman bir dan minunam keras (arak) telah disediakan kepada semua unit. Namun, ada juga segelintir anggota Pasukan Polis Hutan itu yang tidak minum.

006: Jam 2147 (18/11/85) pegawai pemerintah operasi telah menerima mesej melalui wireless. Mesej yang diterima mengatakan betapa 10 orang komando polis hutan telah berjaya masuk kawasan Memali dan telah pulang dengan laporan penuh. Laporan itu adalah mengenai pergerakan masyarakat yang menghuni Madrasah tajaan Ibrahim Mahmud, yang sudah pun disahkan sebagai sasaran serangan polis itu.

007: Jam 21.47(18/11/85) semua unit telah bergerak di bawah pimpinan lapan pegawai muda. Mereka bergerak memasuki Baling dengan menggunakan dua kereta perisai. Pegawai pemerintah Unit Sungai Petani tidak menunjukkan minatnya ketika itu. Di waktu yang sama, Ibrahim Mahmud sedang memberikan kuliah kepada 50 orang penuntut yang hadir. Kuliah itu berlanjutan sehingga jam 23.45. Setelah selesai ada juga penuntutnya yang pulang ke rumah mereka sedangkan yang lainnya tidur bermalam di Madrasah itu.

008: Pada Jam 24.00 (18/11/85) Pegawai pemerintah daripada Bukit Aman telah menerima arahan terakhir mengenai ‘Operasi Hapus’ itu. Ketika itu berlaku sedikit kekesalan di kalangan pasukan daripada Sungai Petani. Mereka mahukan operasi itu dilakukan dengan mengadakan sekatan dan kepungan untuk mendesak Ibrahim Mahmud menyerah diri. Ketika itu ditaksirkan, tindakan mengepung itu mungkin membawa kesan hanya selepas tiga bulan. Cadangan unit Sungai Petani itu telah disanggah oleh Pegawai pemerintah daripada Bukit Aman. Beliau telah disokong oleh pegawai lain yang datang daripada Bukit Aman, dan juga OCPD Baling. Mereka berpendapat bahawa strategi yang melecehkan itu mungkin membabitkan pergeseran di antara pihak polis dengan anggota tentera yang berkhemah di sempadan Malaysia/Thai di Sik dan Baling. Kecurigaan mereka ini muncul kerana 90% anggota tentera yang disebutkan itu memang menyokong pergerakan Islam dan juga Ibrahim Mahmud.

Keadaan kelam kabut muncul lagi. Sekali lagi Musa Hitam di hubungi. Pada kali itu, pegawai yang berkuasa diberitahu bahawa Musa Hitam tidak dapat di hubungi kerana beliau telah pergi ke sebuah hotel di Kuala Lumpur. Di waktu yang sama Timbalan Menteri hal Ehwal Dalam Negeri, Radzi Ahmad sedang mengikuti perkembangan dengan berada di Ibu pejabat Polis Penang. Beliau sedang mengikuti perkembangan ‘Operasi Hapus’ itu. Tidak berapa lama kemudiannya Musa hitam telah menghubungi pihak polis dengan suara yang seolah marah dan rasa terganggu. Musa tidak banyak bercakap cuma mengeluarkan perintah untuk melakukan operasi penghapusan walaupun ia bermakna secara menyeluruhi Negeri Kedah.

Catatan di Kampung Memali: Seorang pemandu motorsikal dilihat berhenti di hadapan pintu-gerbang rumah yang dihuni oleh Ibrahim Mahmud. Seorang muda dilihat berlari ke arah pintu rumah itu meminta kebenaran untuk masuk. Dia telah memberitahu penghuni rumah itu betapa dia ternampak satu kumpulan polis yang ramai di Baling setibanya di pekan itu. Ibrahim Mahmud telah dikejutkan dari tidurnya. Begitu juga halnya dengan 39 orang lain yang telah berjaga malam di Madrasah itu sebelumnya. Mereka dikerah bersiap sedia untuk mempertahankan diri. Mereka mula mengumpulkan segala alat yang ada di rumah kampung seperti kapak, pisau, buluh runcing dan sebagainya. Yang lebih berani telah membuat bom molotov pula. Dengan lain perkataan, setiap insan di situ ada alat senjata yang boleh dipergunakannya.

Dalam kumpulan yang bertahan itu ada empat kanak-kanak dan lima kaum wanita. Ibrahim telah mengajak para pengikutnya untuk berwuduk daripada sebuah telaga yang berhampiran. Mereka telah melaksanakan solat sunat dan juga solat hajat. Mereka membaca Surah Yaasin dan berzikir. Ibrahim Mahmud kemudiannya memberi ucapan betapa beliau lebih rela bersyahadah daripada menyerahkan dirinya untuk dijadikan alat mereka yang mahu menaikkan semangat nasionalisme. Ibrahim telah meminta sesiapa yang curiga dengan hasratnya itu meninggalkan kumpulan mereka. Tidak ada sesiapa yagn mahu berganjak daripada tempat duduknya. Laungan Allahuakbar mula bergema, bertalu-talu dan memecah keheningan Kampung Memali. Yang hadir lebih memilih jalan ‘syahid’ daripada terus hidup mengabdikan diri ke jalan yang hina. Di waktu yang sama di Stesen Polis Daerah Baling, segala persiapan untuk menyerang kampung Memali semakin dipercepatkan. Semua itu dilakukan oleh kebanyakan anggota polis
yang telah mabuk ataupun tidak keruan fikirannya.

009: Jam 0100 (19/11/85) 3,600 (Tiga Ribu Enam Ratus) anggota polis bersama pegawainya telah tiba di Kampung Memali. Mereka lengkap bersenjata automatik dan tiba dengan kereta perisai. Mereka mula mengepung kampung itu. Ketika itu Musa Hitam tentu sekali masih lagi berada di hotel kerana dia tidak dapat dihubungi. Semua urusan komunikasi dilakukan pula dengan timbalannya yang bertahan di Ibu pejabat Polis di Penang. Kebanyakan anggota polis yang tiba di Kampung Memali itu masih lagi beranggapan mereka akan menyerang sebuah kem komunis. Itulah maklumat yang diberitahu kepada mereka oleh Pegawai Tinggi daripada Bukit Aman. Di waktu yang sama kumpulan daripada Sungai petani hanya kecil sahaja dan masih samar akan tugas mereka.

010: Jam 0300 (19/11/85) Kampong Memali telah dikepung seluruhnya oleh pihak polis. Polis yang beruniform ditugaskan membuat sekatan jalan raya. Pasukan Polis Hutan telah diarahkan ke bahagian Selatan. Pasukan FRU (Polis Gerak Khas: kaki-pukul) diarahkan ke bahagian utara. Pasukan Komando 69 (Polis Hutan) telah dikerahkan di bahagian belakang rumah Ibrahim Mahmud yang juga merupakan sekolah agamanya.

011: Jam 0336 (19/11/85) Pegawai Tinggi daripada Bukit Aman yang memerintah Operasi Hapus itu telah bercakap menggunakan pembesar suara. Dia mahukan Ibrahim Mahmud menyerah diri. Ibrahim Mahmud berbincang dengan penghuni rumahnya itu. Mereka membuat pendirian untuk tidak menyerah diri walaupun pasukan yang datang itu berpakaian seragam melambangkan wakil negara. Mereka bertakbir dan laungan Allahuakbar mula berkumandang semula.

012: Jam 0400 pagi (19/11/85) satu kumpulan manusia yang berjumlah 30 orang termasuk wanita dan kanak-kanak tiba-tiba muncul daripada bahagian utara . Mereka berlari di tengah-tengah benteng pasukan Polis Hutan dan juga Komando 69 dan membawa senjata tajam yang sering mereka gunakan ketika bertanam padi. Mereka cuba memasuki rumah Ibrahim Mahmud untuk memberikan sokongan. Anggota pasukan Komando 69, yang masih lagi mabuk dan kurang berdisiplin itu telah menembak ke arah penduduk kampung yang sedang berlari itu. Tetapi, mereka tersalah sasar, maklumlah kerana masih mabuk lagi. Namun tindakan mereka itu membuatkan orang kampung berpatah balik kerana ketakutan. Tindakan melulu Pasukan komando itu telah mengena seorang pegawai kanan Pasukan Polis Hutan. Seorang pegawai rendah dan juga seorang konstabel pun turut terkorban. Tembakan ke arah orang kampung yang tidak berdosa oleh satu pasukan yang khayal telah tersesat kepada badan pasukan kawan
sendiri.

Satu perundingan telah diatur untuk menenangkan keadaan. Operasi mengepung masih lagi berkuatkuasa. Tetapi, beberapa pegawai daripada Alor Star telah meminta agar pengepungan itu dibatalkan sahaja. Mereka telah mengambil iktibar daripada kematian tiga orang sendiri disebabkan tindakan yang songsang. Permintaan mereka telah ditolak oleh pegawai pemerintah.

BABAK DUA

013: Jam 0521 (19/11/85) Azan subuh berkumandang di rumah Ibrahim Mahmud. Suara yang sungguh sayu itu menjentik sentimen anggota polis daripada Alor Star. Mereka semakin mencurigai matlamat operasi polis itu. Ibrahim Mahmud mengimamkan solat pagi itu dan suaranya semakin jelas ketika itu. Di waktu itu Pegawai pemerintah Operasi telah mengeluarkan arahan agar pasukannya mula menyerang. Beliau telah ditentang oleh pegawai yang beragama Islam.

014; Jam 0559 (19/11/85) Solat Subuh pun selesai dan pengepungan diketatkan lagi. Tiba tiba, satu kumpulan orang kampung muncul untuk memasuki perkarangan rumah Ibrahim Mahmud. Mereka terpaksa menentang pasukan Polis Hutan. Mereka menyerbu ke rumah Ibrahim bersenjatakan senjata kampung dan sambil menggenggam tangan mereka melaungkan Allahuakbar. Melihatkan perbuatan orang kampung itu pegawai pasukan Polis Hutan mengarahkan pasukannya untuk berundur dan tidak menentang mereka. Mereka hanya diarahkan bertahan sambil bersiap sedia sahaja. Masa terus berlalu, operasi untuk menghapuskan Ibrahim Mahmud itu semakin menyerlahkan kejijikannya. Keadaan hari yang semakin siang telah menyerlahkan betapa operasi itu bertujuan melindungi rahsia kejijikan perancangannya. Kini, unsur kerahsiaan itu telah terdedah sama sekali.

Nota Khas:
Sebelum operasi itu dilancarkan ramai pemimpin beragama Islam telah ditangkap. Kita boleh menyoal diri kita apakah keheningan malam telah mampu menggelapkan kejijikan operasi semacam itu ?

015: Jam 08.15 (19/11/85) setelah mendapat kelulusan timbalan menteri hal ehwal dalam negeri pegawai pemerintah operasi telah memberi arahan agar dua kereta perisai mula menyerang rumah Ibrahim Mahmud. Mereka telah dihalang oleh balingan bom molotov.

Ini membuatkan pasukan polis itu berundur sambil terus memuntahkan peluru senjata automatik ke arah rumah yang dikepung itu. Di waktu yang sama empat orang wanita dan tiga orang kanak-kanak berlari keluar rumah itu. Mereke diarahkan oleh Ibrahim agar melarikan diri. Mereka telah dikepung dan ditangkap oleh pihak polis dan dihumbankan ke dalam trak polis yang diawasi oleh anjing penjaga. Ketika itu juga serangan diteruskan. Tembakan pihak polis disambut dengan laungan Allahuakbar sahaja secara berterusan.

016: Jam 11.05 (19/11/86) Komando 69 diarahkan menyerang rumah Ibrahim.

017: Jam 1136 (19/11/85) pasukan Komando 69 telah menyerbu masuk dengan senjata yang dipetik. Berlaku beberapa pergelutan di mana Ibrahim dan orang-orang yang masih bertenaga terus melawan. Ada juga ahli rumah yang keluar untuk berlawan dengan anggota polis di kawasan halaman. Polis terus menembak mereka walaupun mereka sudah tidak bersenjata lagi. Hanya Allahuakbar yakin mampu mereka ucapkan sehinggalah nyawa hilang dalam perjuangan itu. Ramai yang mati sedangkan ada juga bilangannya yang cedera teruk sahaja.

Beberapa orang anggota komando telah menyerang Ibrahiml Beliau telah melawat merka dan mampu membunuh salah seorang yang menyerangnya. Tetapi beliau terkorban akhirnya setelah dada sebelah kanannya dituju berpuluh kali. Ibrahim gugur dengan genggaman tangannya berkepal ke atas sedangkan mulutnya masih lagi melaungkan Allahuakbar. Seorang pegawai polis berlari meluru ke arahnya untuk mengepung kepala Ibrahim ke ribanya. Ibrahim kedengaran bersuara:

“Alhamdullilah, kerana mengorbankan kami ke jalan mati syahid.”

018: Jam 1213. Serangan pihak polis ditamatkan. Mereka yang telah ditangkap telah disungkup dengan karung guni. Beberapa anggota Komando 69 telah dilihat menendang badan yang terbujur itu untuk menentukan mereka sudah mati. Ada pula yang terus menembak mereka lagi sambil berkata; “Pergi jahanam dengan Islam”.

019: Jam 1305 (19/11/85) Pegawai pemerintah operasi telah membuat laporan kepada Ibupejabat Polis Penang dan juga kepada Musa Hitam di Kuala Lumpur. Musa Hitam mengarahkan agar semua orang kampung ditangkap untuk menahan agar rahsia operasi itu tidak terdedah.

020: Jam 1500 (19/11/85) kerja-kerja menangkap saki baki orang kampung dilakukan. Mereka diterbangkan dengan dua helikopter polis. Mereka yang cedera dan mati dihantar ke hospital di Sungai Petani dan Alor Star. 4 mati syahid di Sungai Petani dan 10 yang sudah mati dibawa ke Alor Star, termasuklah Ibrahim Mahmud.

021: Jam 1510 (19/11/85) Sektiar 30 anggota tentera lengkap dengan senjata automatik tiba di hadapan rumah Al syahid Ibrahim. Berlakulah pertelagahan di antara pegawai petugas di kalangan pasukan polis yang mengwasi tempat itu dengan ketua anggota tentera yang tiba di situ. Anggota polis yang ramai itu diberikan arahan untuk bersiap sedia dengan senjata mereka. Menyedari betapa bilangan mereka kecil dibandingkan dengan anggota polis yang bertugas di situ pihak tentera pun meredakan keadaan. Ketuanya pernah berkata: Hari ini hari kau…..Kau boleh lakukan apa yang kalian mahu. Tetapi ingat, akan timbul satu hari nanti, kami akan menentang kamu dengan kekuatan yang setara. “

BABAK KETIGA

Setiap insan yang waras di kalangan marhaen di negara ini tentu dapat membuat penilaian akan laporan mengenai Al syahid Ibrahim Mahmud. Beliau bukannya seorang penjenayah seperti yang digambarkan oleh Musa Hitam. Namun, akhbar New Straits Times bertarikh 21/11/85 menerbitkan satu tajuk yang bertulis: Empat anggota polis dan 14 penjenayah mati dalam pertempuran. Di akhbar yang sama Musa Hitam telah menuduh Ibrahim Mahmud bersama 13 rakannya sebagai penjenayah dan penganut ajaran sesat. Beliau telah menyanggah kenyataan yang dikeluarkan oleh majlis Agama Islam Kedah yang berkata: “Ustaz Ibrahim hanya memberikan ceramah agama.

Lagipun dalam satu pertemuannya dengan pihak akhbar Musa Hitam telah mengulangkan cerita bagaimana dia telah diseranah dua kali oleh persidangan UMNO kerana tidak bertindak tegas terhadap aktiviti keagamaan seperti yang dilakukan oleh Ibrahim Mahmud itu. Kalau kita pertimbangkan segala fakta yang terserlah, termasuk keputusan pemilu di mana BN hanya mampu menang tipis, kita boleh membuat kesimpulan betapa ‘Operasi Hapus’ adalah satu tipu muslihat untuk menghapuskan Ibrahim Mahmud bagi kepentingan politik UMNO. Mereka mahu menentukan terhapusnya rintangan dalam menentukan kemenangan kerusi Bayu/Baling dalam pemilu yang mendatang.

Dilemma UMNO

Di manakah prioriti UMNO selepas episod Memali? Kalau UMNO memperakukan ianya sebuah parti Islam, episod Memali membawa erti bahawa para pemimpinnya telah memperlekehkan Allah. Bukankah mereka yang telah merencana pembunuhan di Memali itu sehingga tergolongnya beberapa insan sebagai mati syahid? Kalau para pemimpin UMNO memperakui bahawa parti itu condong ke arah nasionalistik, ia bererti bahawa para pemimpin itu sudah menderhaka kepada banganya kerana terbunuhnya orang Melayu. Bukankah itu kaum yang mahu dilindungi oleh UMNO?

Tindakan yang dilakukan oleh segelintir pemimpin UMNO ini akan mencetuskan peperangan saudara di kalangan orang Melayu. Cara nyawa diperlekehkan telah membuatkan ramai ahli UMNO yang kecewa dengan kepimpinan Timbalan Presiden Parti, Musa Hitam. Beliau memang semacam giankan kesamsengan dan kini menerima padahnya. Rakan sejawatnya dalam kerajaan Idonesia bernama General Benny Murdani pernah berkelakuan serupa dan dibenci oleh rakyatnya. Kini Musa menerima jolokan sebagai ‘haiwan politik’ dan juga ‘penghapus orang Islam’. Murdani adalah seorang agen Zionis, kerana dia bukan beragama Islam. Tetai kenapakah Musa Hitam mengikuti gelagat Murdani?

Tindakan yang dilakukan oleh UMNO menunjukkan parti itu bukan lagi memberi kepentingan terhadap keluhuran Islam dan juga orang melayu. Ironisnya Islam dan Bangsa Melayu menjadi alat UMNO untuk terus mempertahankan kuasanya. Kumpulan ultra Cina dan India sedang bersepakat secara senyap di kalangan mereka. Mereka berjaya memperalatkan individu Melayu yang ternama sebagai juara tempelan mereka. Untuk menyelesaikan keadaan yang semakin menjadi satu masalah besar ini, Dr. Mahathir perlu menulis lagi mengenai dilemma UMNO. Kesan tragedi Memali telah membuatkan Kampung Memali bertukar rupa daripada sebuah kampung yang aktif menjadi sebuah kampung yang dihantui seribu kenangan pahit. Ramai penduduk asal kampung itu telah melarikan diri kerana takutkan ancaman polis.

Seramai 159 penduduk kampung pernah ditahan oleh polis Dosa mereka terletak kepada keyakinan diri mahukan ajaran Islam yang direstui Allah. Mereka ini termasuk beberapa anak-anak kecil dan warga tua sedang ditahan dalam tiga buah bilik kecil di sebuah kem tahanan. Kaum wanita dibiarkan berkumpul dengan kaum lelaki. Tidak ada kemudahan bersolat. Mereka kerap didera dan diaibkan. Anak-anak kecil dilihat menangis mencari ibu-ibu yang sengaja dipisahkan dari mereka. Setiap tahanan diberikan makanan berupa satu mangkuk kanji setiap hari. Sesiapa yang cedera parah dihantar ke hospital Sungai Petani ataupun Alor Star. Mereka hanya diberikan layanan pesakit luar, satu penghinaan yang berlanjutan. Kalau keadaan tidak diperbaiki ada di kalangan mereka yang akan mati syahid pula.

Tiga belas daripada yang mati syahid termasuk Ibrahim Mahmud telah disemadikan di satu kubur panjang di Parit Panjang, Baling. Mereka disemadikan dengan pakaian mereka yang berlumuran darah itu. Seorang mangsa lagi telah disemadikan di Alor Star di atas permintaan ibunya. Kes ini kini dianggap sudah tamat oleh Musa Hitam dan juga pengarah Operasi Hapus itu. Kumpulan ultra yang bukan beragama Islam memang menantikan berlakunya peperangan saudara hasil episod Memali ini. Kini, orang Melayu sudah sedar betapa berbahayanya semangat nasionalisme dan kuasa yang didorong oleh semangat semacam itu.

Kepada golongan yang mati syahid, episod yang berlaku adalah merupakan kemuncak kehidupan mereka. Mereka sudah pulang kepada pencipta-Nya dan di waktu yang sama mereka telah membawa satu arus kesedaran kepada orang melayu di negara ini.

Mereka telah menyedarkan betapa orang Melayu harus berganding bahu dengan saudara Islam di seluruh dunia. Dengan cara itu barulah kita faham apa ertinya menjadi seorang muslim.

Dengan arahan yang dibuat oleh Musa Hitam, ramai orang yang tidak berdosa telah ditangkap dan ditahan. Mereka dikumpulkan di satu tempat yang tidak selesa dan menjiikkan. Hingga hari ini jumlah merka yang ditahan dan nama yang telah ditahan secara tersilaf tidak pun diterbitkan. Mereka yang ditahan itu tidak pernah dibawa ke hadapan mahkamah untuk didakwa. Kenapakah kerajaan tidak melakukan tindakan yang serupa seperti kes BMF? Apakah Episod Penghapusan Memali itu dilaksanakan sebagai melencongkan perhatian rakyat terhadap rompakan di siang hari yang paling terbesar dalam sejarah negara ini? Berbilion dana kepunyaan rakyat telah lesap dan seorang insan yang jujur telah dibunuh.

Namun, pihak kerajaan masih mahu berahsia dalam hal BMF itu dan perkara itu masih belum mampu diselesaikan. Sebaliknya pula, apabila seorang ulama cuba memberikan khidmatnya kepada rakyat jelata, dan membantu mereka menaikan taraf hidupnya, beliau telah dikepung dan ditahan untuk dibunuh dengan kejam. Di manakah letaknya erti kehakiman, keadilan dan kebenaran itu? Mereka yang bertanggungjawab dalam Episod Memali harus ditangkap dan dibawa ke mahkamah. Darah orang Melayu tidak sepatutnya dibiarkan mengalir di atas bumi orang Melayu dengan alasan songsang betapa Islam menyokong nasionalisme. PAS dan juga seluruh organisasi Islam telah mendesak agar ditubuhkan satu suruhanjaya diraja untuk membongkar kisah Tragedi Memali itu.

Satu Kertas Putih perlu dikeluarkan dan untuk sementara waktu sebarang usaha untuk mengadakan pemilu harus ditangguhkan.

Kata-kata Kenangan Kepada Yang Syahid:
“Janganlah kamu mengira bahawa orang yang gugur di jalan Allah itu mati; bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezeki.”

27 hb November, 1985 14 hb Rabi-ul-awal 1406.
Suara Islam Malaysia. “

SAJAK TERAKHIR USTAZ IBRAHIM LIBYA BERTAJUK PESANAN TERAKHIR

Saudara!
Seandainya kau tangisi kematianku,
Dan kau siram pusaraku dengan airmatamu
Maka Diatas tulang-tulangku
Yang hancur luluh,

Nyalakanlah obor buat ummat ini
dan……………….

Teruskanlah perjalanan ke Gerbang Jaya.
Saudara!!!!!!!
Kematianku adalah suatu perjalanan
Mendapatkan Kekasih yang sedang merindu
Taman-taman syurga Tuhanku bangga menerimaku
Burung-burungNYA berkicak riang menyambutku
Bahagialah hidupku di Alam Abadi.

Saudara!!!!!!!!
Puaka kegelapan pasti akan hancur
Dan alam ini akan disinari fajar lagi
Biarlah rohku terbang mendapatkan rindunya.
Janganlah gentar berkelana di alam abadi

Nun!!!!! disana fajar sedang memancar…………………..

Disedut dari Al-Banjari Online ; TiAdA MaLaM SeInDaH BinTanG, TiAdA KaTa SePerKasA BiCaRA;
Gambar: Google search

Advertisements

159 Responses

 1. Allahuakbar!!!!!!!!!!

  • salam.. bagi sayalah.. lebih bermakna rasanya klau arwah menyerah diri sajapada hari tersebut.. banyak perkara boleh dielakkan dan bnyak lagi boleh diperjuangkan.. dan mungkin juga perjuangan boleh mncapai titik kemenangan.. lihat sahaja contoh termudah iaitu anwar ibrahim.. ingat tak masa penangkapan beliau pada tahun 1998.. bayangkan jika beliau berkeras tidak mahu dirinya ditangkap malam itu dan sanggup mati dari rela diri beliau ditangkap pada malam itu.. sudah pasti nama anwar akan jadi arwah anwar juga kini.. dan lihatlah kini.. apa yg diterima rakyat dari kerelaan beliau ditangkap dan memasuki penjara.. kini beliau bebas.. dan meneruskan perjuangan.. tapi jika arwah ustaz ibrahim menyerah diri dulu.. mungkin kini beliau masih hidup dan masih kuat.. yg ada kini hanya pembantunya.. yusuf husin.. mungkin xsekuat arwah jika arwah masih hidup kini pasti namanya sebaris anwar ibrahim dan mungkin juga menjadi veteran yang disegani sebaris mahathir.. bukan cuba untuk menafikan takdir Allah.. cuma berharap supaya keputusan2 kurang bijak tidak berulang.. sebab untuk meneruskan legasi bukannya mudah.. ianya perlukan kekuatan.. jika pewaris tidak berapa kuat legasi akan terus ikut terkubur bersama.. kepada anak2 muda.. benar syahid itu memang menjadi impian setiap yg muslim.. tetapi lebih bermakna rasanya kehidupan jika ianya memberikan kekuatan kepada benteng ummah.. saya dalam usaha untuk mendalami isu memali.. mungkin tidak berapadalam.. tetapi tidak adil juga rasanya dengar dari sebelah pihak.. untuk menimbang kena ada 2 benda.. baru boleh timbang setara.. mungkin benar arwah mengakhiri nyawanya dengan syahid.. dan kini sedang menikmati janji syurga allah.. tapi jika arwah meninjau ke dunia pasti arwah sedih di dalam syurga.. melihatkan pewaris2nya hanya mampu berkokok di podium.. yg ada di parlimen hanyalah pahlawan2 yg memperjuangkan isu keduniaan.. lembu, ptptn, harga kereta, subsidi petrol dan lain2 perkara dunia.. maafkan saya klau kata2 saya menyinggung perasaan sesiapa.. saya sangat2 minta maaf.. saya hanya berikan pandangan saya.. kena bijak.. kena betul2 bijak.. sebab hanya dengan kebijaksanaan sahaja akan tertegaknya kembali dunia islam.. sebab dengan kekuatan lagi2 kekuatan senjata.. kita tiada apapun untuk dihunuskan.. saya xminta untuk sokong semua kata2 saya.. cuma mungkin ada satu dua yg betul.. apa2pun maafkan saya jika ada yang tersinggung.. maafkan saya…

 2. Untuk apa dan apakah tujuan sebenar anda memaparkan kembali artikel sebegini di khalayak ramai??? Adakah hanya untuk tujuan memprovokasi atau menganggu gugat kestabilan negara ????Awas saudara ! ANDA YANG SEDANG DIPERHATIKAN DISINI !!!!

  • ..Ni LAGI sorng ni keparat, YG HANG NK TAKOT PASAI APA???
   pasai org BODOH mcm hang ni lah Malaysia ssah nk maju pasai hang brpkir pkai kpala lutut hang, hang cita pasai KESTABILAN NEGARA, hang taw apa pasai Negara???
   skolah pn tk abis, dok kalot nk sembang pasai Negara….

  • ..ini salah seorang yg belum terbuka hatinya..
   hanya perlu takutkan Allah yg memerhati..buka la minda.
   usah biar kekosongan mu terisi dgn kebatilan.

  • cukuplah Allah yg mmerhati kami dan kamu?memerhatikan tindakan kejam kerajaan…kamu bangga dengan tokoh ngrwn,sejrawan,ada kamu pertikai???bila agamawan diangkt,kamu melenting..siapa kamu?hamba Allah atau hmba kpd ngra liberal yg amalkn fhmn nasionalisme smata???

  • i’m sorry..actuallythisarticleisso much useful for me and many other teenagers and youths out there…or else we wont know this such thing ever happened in the past…thanks to writer…

  • ni ang dok diam2 la
   ntah2 ang ni orang umno kowt
   sbb 2 npak semacam ja

  • pejuang islam dibunuh…. pa hal…..ni pewaris as syahid…x puas hati my sini nk hbaq my kt hang….hang islam ka pa….nk ckp fkir dlu…mcm bdak bdoh ja…..

  • kau tu yang hancur

  • salam saudara ahmad,tujuan artikel ini disiarkan semula adalah untuk menunjukkan kezaliman yg dilakukan.

  • brader… ANDA YG SEDANG DIPERHATIKAN oleh kami semua disini.. pls take a good care… wassalam..

  • kalau dh bodoh dan jahil x yahla nk tnjol kt tmpau umum….sorotkn sikit…ko dgn musa hitam sama je…celakaaaaa punya org..

   • yang hampa nak maki2 ni, hampa ada ka kat situ ?? semua cerita dalam ni ditokok tambah . aku tau la sebab aku anak memali . nak tipu pon tak pandai . setan punya PAS

   • Apa kata si memali_man ni cerita sikit benda “sebenar” sebagai anak memali lah katakan

  • ramai manusia gelabah seperti beliau… berita benar tp pahit bg golongan mereka..!! Allahuakhbar!!

  • Ini kira cam sejarah la..klu cite ni x kluar kita pn x tau crite sebenar psl memali ni… Tq pd penulis sbb mceritakn kembali sejarah silam yg time tu pn aku bru dilahirkn…

  • Awas..!!! ALLAH YANG SEDANG PERHATIKAN KAMU..!!!

  • Untuk mengingatkan genderasi orang melayu sekarang dan akan datang bahawa umno lah pembunuh bangsa melayu dan menghacurkan agama islam di bumi malaysia ini. Walaupun umno pertubuhan melayu hakikatnaya mereka belaci yahudi yang bencikan islam.

 3. kenapa wahai saudara Ahmad? anda sedang tergugatkah?paparan sebenar kepada rakyat perlu, kerana rakyat berhak tahu.malahan, siapa sebenarnya yang mengganggu gugat kestabilan negara? dan berpunca dari siapa?artikel ini adalah untuk pengetahuan dan hanya mereka yang benar-benar terbuka hati menerima kebenaran akan mengambil pengajarannya. bukan penulis sahaja yang diperhatikan. saudara Ahmad dan juga semuanya sekali sedang diperhatikan. Dari seorang rakyat, hinggalah dia pemerintah. Seorang miskin mahupun kaya. tua mahupun muda. kerajaan mahupun pembangkang. saipa sahaja. maka ber awas lah dengan segala laku.

 4. SOKONG SDR AHMAD!MINTA TUAN PUNYA BLOG NI BUANG ARTIKEL PROVOKASI INI. BAHAYA! BOLEH MENCETUSKAN KEKALUTAN DALAM NEGARA. ATAU ANDA AKAN BERHADAPAN DENGAN TINDAKAN TATATERTIB UNIVERSITI ANDA!!

 5. sedare, bukan ke sajak akhir tu sajak syed Qutb?

  xpeting pon sape2, tp renung2 la..

  korang ni kan,
  banyak2 bende si aneroid ni post tajuk ni, korang nak juga le amek point ganggu gugat kstabiln ngara. pekehalnye korang? sakit jiwa nape nya?

  amek le point lain,

  meh aku ajaw..

  1- kebenaran ttp akan berada di atas. orang akan tau kbenaran, kalu pun disembunyikan / dputarbelitkan.

  2- jom la ikut dorg bjuang ats dasar pjuangn Islam. jgn turut sama bjuang sbb nak berebut nak jawatn tinggi, banglo mewah2, gaji besau2, rasuah dasyat2.

  3- bnyk cara nak berunding, knp guna cara tburuk.. bukan ke darah umat Islam ni haram.. xhalal utk di alirkan pendek kata dibunuh tnpa sebab. (org murtad, xde pulak diperangi)

  aku ajaw sikit je. korang pk r sndri. korg kan bijak pandei.

  xkan 1 point je. xde kmhirn kbkk ahh.

  sikit2 nak repot. macam budak2. matang la sket

  k, adios.

 6. jihad fi sabilillah…ALLAHUAKBAR!!!ketahuilah bahawa kebenaran sering berpihak kepada islam yg sejati..walaupn di dunia x dapat…INSYAALLAH di akhirat kelak ALLAH akan tunjukkan jua..sesungguhnya mati kita hanya utk ALLAH..

 7. The truth is out there (bak kata x-files) huhuhuh camne korg nk sorok pon..bnde yg tul ttp akn kuar gak..nape nak tutup bnde btul ngan alasan korok..MENGGANGGU GUGAT KESELAMATAN NEGARA (nak muntah aku)..ke MENGGANGGU GUGAT KUASA PEMERINTAH yg terlibat? sbb rakyat da makin terbuka mata..lu pk la sendiri (bak kata nabil)

 8. xdek guna nk sorok sedara ahmad nyer…ini cerita bagaimana rakyat malaysia syahid di bawah pemerintahan nasionalisme…biarlah kerajaan di tentang kerana pesongannnya..kerana kita bersaudara

 9. sedar lah rakyat malaysia sekalian, hidup di dunia hnya kesenangan yg memperdaya, bangkitlah untuk menjunjung ISLAM atas kejadian yg menimpa para syahid, mereka hanya ingin menyampaikan ajaran ISLAM kepada penduduk, bukannya menyampaikan ajaran sesat, biar semua rakyat tahu siapa sebenaranya kerajaan yang diagung-agungkan… ALLAHUAKBAR…

 10. hoi.. kata2 yg memukau org2 yg berjinak2 dgn Islam. ciss bedebah korang, perguna istilah berjuang, syahid, Islam. apa ni? korang menghalalkan apa saja tindakan korang semata2 sebab korang rasa korang lebih Islam dari org lain? sudah laa. ada ke syahid sbb pertahan parti politik? korek kubur laa oiii

  • cara tegur dah kasar….”hoi”…sesuai ke kalau org2 yg bjinak2 dgn Islam lihat atau dengar???”korek kubur la oii”….hmm…jika ini adab yg Islam ajar,maka benarlah kamu dan kerajaan,srta sesatlah asy-syahid dan pnduduk kg memali…org blh menilai,org ada akal,yg batil ttp batil,yg benar ttp benar…xprlu kutuk org yg dh mnggal….prgi cari blog2 yg promote prgram2 mksiat,konsert2 af ke,dan kutuk tndakan mrka…ada berani???ka kamu sndiri yg prgi knsert2 haram,buka astro sbb nk tgok af….

  • gunakan bhasa ksar dngn mnuduh dn mmburukkan org lain..
   tpi telah mnonjolkan kbodohan dn kpendekan akal sndiri..
   wahai kamu yg brkata2 ksar..Islamkah kamu bila mnghina org yg telah syahid di jalan Allah..Islamkah kamu apabila mmpersoalkan istilah2 islam.. kamu msti seorg yg sngt alim..intelektual dn brpngetahuan yg sngt mndlam dlm Islam hngga berani mngatakn org lain hnya brjinak2 dlm islam..kamu brani mmpersoalkan kesyahidan sseorg..siapakah kamu..apa yg kamu tahu..katakan pdaku..jngn brkata2 sperti mnusia puaka..

  • ni lg sekorrr…bodohh x hbis2…ko ni Islam ke Kafir…sdarr skit bla brcakap….

   • wahai pejuang islam. Jgnlah gunakan prkataan yg tk elok dan kasar. Kita umat Islam kan? Kita diajar utk gunakan kata2 yg baik. Ada cara nak menegur. Klau tk anda pun sama je mcm org yg ditegur

 11. salam, saya nk mintak izin copy kisah benar ustz ibrahim libya nie untuk saya sebarkan kepada sahabat2 saya..

 12. Sesungguhnya Allah juga yang Maha Berkuasa daripada kuasa-kuasa yang ada di dunia ini. Sama-samalah kita renungkannya.

 13. bohong giler…..macam la ang ada waktu tuh…penipu besar

  • ASSALAMUALAIKUM…MUHD HISYAMUDDIN ANG NIE ISLAM KE APER HAAA?
   HOI ANG P LAH BLAJAQ SEJARAH SEBELUM NK KATA ORG BOHONG KE APA… ANAK MUDA LA NIE MANA TOW PERIT ORG DULU2…
   CELIK MATA JE DAH JUMPA DUIT,BANGUNAN DAH TINGGI2 DAH ADA KETA SEMUA…
   MAAF BUKAN NK SALAH KAN MANA2 PIHAK TP ANG X LEH CAKAP SERUPA ORG XDA OTAK… KLAU ANG X PERCAYA MAI LAH PI MEMALI JUMPA ORG DI SANA… CUBA ANG JADI KAN SEMUA TU SEBAGAI PEMBAKAR SEMANGAT UTK PERJUANGKAN ISLAM…

   • weh Hisyamudin, kalo dh bodh tu, bodoh je lah, pi skolah blik, pg bkak kitab2 lama pg baca……kalo hang tk taw apa2, wat lah cara tk taw, jgn men hentam ja….BAHLOL….

  • whai saudara seagamaku yg indah namanya..
   tahukah kamu..buktinya ada dlm simpanan..
   ada dlam kenangan..msakan ia dpat direka2..
   apa faedahnya..mnjatuhkan negara..
   jatuhkan negara..tidakkan..ini hnya picisan sejarah yg disembunyikan…dan buktinya ada jika kamu rajin mengkaji dn mencari..jngn jdi mnusia yg mlas brfkir dan menghukum tnpa bukti..buktikan yg ini hnya penipuan..buktikan pdaku..

  • Wahai hisyamudin…x sepatutnye kamu nk serkap jarang gan penulis blog..memang la kejadian peristiwa tu berlaku penulis xde disitu..tp saksi2 kejadian yg akan menceritakn dan akan mjadi perbualan sepanjang zaman..dh nma pn sejarah…hbs tu kamu belajar sejarah dulu kt skolah nape tak sound cikgu sejarah blk ckp ‘bohong giler..macam la cikgu ada waktu tuh..penipu besar’… —- hahaha time tu aku rsa cikgu sejarah pn akan baling kasut kt muka ko gamaknye…kesiannnnnn

 14. astaghfirullah! terkedu baca komen org y marah sbb artikel ni, so kalo ikut fikiran, benda ni kena sorok la? takot kerajaan skrg tumbang? munafik…..fasiq….kufur…mean anything 2 u? tp y JELAS!!!! anda takut akan MEMALI…kerana anda tahu anda SALAH!!! kita jumpa di akhirat! ALLAH jadi saksi! neraka dok tunggu! laknatullahialaikum….

 15. salam..korg citer skrip dialog terakhir tu korg ada ke kat situ…ckp polis mabuk la..tendang2..ckp g jahanam sama islam.. la apala..jgn takat dgr citer org..kenkadang citer boleh ditokok tambah…

 16. […] heinous act, unless you are a munafiq. Anda semua tentu masih ingat tentang bagaimana peristiwa pembunuhan di Memali , dimana As-Syahid Ust Ibrahim Libya bersama 13 Syuhada yang lain telah diexploitasikan oleh UMNO/BN […]

 17. Salam,yg mn tak cayer tu….penyokong UMNO…..
  tak reti nak beza…perjuang agama itu mulia…
  UMNO perjuang bangsa…..Nabi tak ngaku UMAT ….

  • salam bkn x caya.citer memali mmg benar..tapi citer yg lenlaen itu…kalo tidak tahu dari mana asal usul citer itu tidak sahih diragui tokok tambah…membezakan parti sebnarnya tidak wajar,anda tidak boleh mengatakan UMNO SEKADAR PEJUANG BANGSA SAHAJA…..tidak semua perfect..UMNO juga ad kesilapan PAS juga ada..

   • Apakah pas pernah membunuh orang isalam selama memerentah kelantan, Apakas penah membunuh orang umno selama dia merentah kedah, apakah pas pernah membunuh orang bukan islam selama dia memerentah terengganu. Membunuh bukan kesilapan tapi satu kesalahan lebih2 lagi yang dibunuh itu orang islam.

 18. UMNO salah ker….sapa2 la salah ker….takut nak komen….sbb aku kecik lagi masa tuh…then..banyak cerita dr mulut ke mulut.Biarlah Allh saja yg tentukan..Hanya Allah SWT yang lebih mengetahui.Kiamat pun dah dekat…xyah gaduh2 yer….

 19. kalu rasa benda ni mengarut, merapu.
  cuba tgk orang-orang yang terlibat dengan benda ni la ni.
  apa jadi dengan hidup depa?
  azab xterkata. tu baru dunia.
  stanby akhirat nnti.
  lagi piaw punya.
  depa p bunuh ulamak,
  bunuh orang yg tegakkan jalan ALLAH.
  dah la depa bunuh, depa fitnah plak kata ajaran sesat.
  nauzubillah.
  ampa stanby la nanti.

 20. la kalu hat mana xcaya mai turun memali.
  tanya orang sana sendiri.
  len kali kaji dulu.
  jgn main kata ja.

 21. kalau semua benda nk dirahsiakan,habisla..tak nak langsung dengar kebenaran..kalau saudara ahmad menguggat dengan kate2 diperhatikan,bukan ke kite semua tgh diperhatikan.tu yg kt atas tu,tgh tgk ape kite buat..amar makruf n nahi mungkar@amar mungkar nahi makruf!pikir2la sendiri,pikir dengan iman,bukan dengan akal pendek kite semata2..perjuangan ni perjuangan agama islam,bukan kepartian semata2.

 22. Muhd Hisyamuddin & ahmad,
  artikel ni di-post bertujuan bagitau 1 kisah, 1 kisah yang sengaja disembunyikan oleh mereka yang takut, tergugat, cemburu terhadap seorang hamba Allah. Tergugat akan keselamatan negara adalah propaganda juga sentimen yang telah disuap ke minda rakyat yang polos mindanya, tapi takleh salahkan rakyat2 yang hidup zaman tu sebab minda diorang dah ‘dipukau’ hati, keamanan negara itu yang penting, Persoalannya di sini, saudara berdua tergugat dari segi apa? keamanan negara? sungguh patriotisme saudara berdua…jika ‘spirit’ negara tu senipis kulit bawang tak payahlah nak risau pasal negara, jaga diri sendiri dah cukup, percaya pada penipuan,nafikan kebenaran barangkali prinsip yang dipraktikkan oleh saudara berdua. Artikel ini cuma sekadar artikel untuk berkongsi cerita, pengetahuan untuk tatapan generasi akan datang. Buku teks sejarah sekolah menegah pun ada citer pasal ni just di re-twist²kan, so wat a big deal? Ini adalah sejarah, dan sejarah sebenarnya berpaksikan kebenaran bukan pembelitan. Yang ditegakkan disini adalah sebilangan hamba Allah yang percaya pada kebenaran, tegakkan Islam bab² polotik ni, masing² ada akal kan? fikirlah sendiri…

 23. Sisipan sejarah seperti ini pastinya akan terus subur dalam hati setiap orang yang beriman, seperti kisah2 dahulu yang dipaparkan dalam setiap lipatan sejarah perkembangan ajaran tauhid yang banyak direkodkan oleh orang soleh yg terdahulu dan sekarang, semoga Allah kumpulkan kita bersama sama mereka yang shahid di jalanNya…….Aminnn.

 24. tahniah kpd pmilik blog ini…rakyat perlu tahu sejarah tentang Malaysia..bukan mengangkat tokoh inggeris…sjrh rkyat mmprthnkn agama Islam mlalui syariat Allah swt yg jelas iaitu al-quran hadith…bukankah Islam agama rasmi Negara Malaysia?atau sekadar rasmi pada catitn dan krtas2 ttg prlmbagaan?

 25. Salam Syuhada. Saya sokong empunya blog ni.Paparkan lagi perjuangan Islam. Kebenaran umpama emas@permata.Jatuh dilemparkan oleh sibacul laknatullah ke lubang taik pun, ianya tetap bersinar. Kepada yang tak suka dengan artikel sebegini,sedarlah bagaimana sekarang islam diperlekehkan.

 26. Teruskan perjuangan memberitahu anak cucu siapa yg membunuh bangsa sendiri….ko x tulis pun RTM dulu pun dh terbitkan kt TV…so teruskan…biar anak cucu tau siapa pemerintah derang…pemerintah yg kononnya mperjuangkan bangsa & agama(tp bunuh saudara seagama)….ade otak pk la yg mana betul….

 27. al-fatihah buat para syuhada’ pembela Islam,ana prnah terbaca dalam hadis 40 imam nawawi, mksud dia lbih krg camni” sesiapa yang memusuhi waliKu,maka aku isytiharkan perang keatasnya..”kerajaan BN memusuhi wali Allah, ustaz ibrahim libya..Allah isytiharkan prg keatas BN, maka sesiapa yang menyebelahi BN laknatullah alaihim, maka dia juga musuh Allah..

 28. kebenaran bak air yang mengalir….walaupun ada batu2 yang besar menghalang, namun ia tetap mengalir juga…begitu juga kebenaran, walaupun ada taghut yang cuba menyembunyikannya, ia tetap akn terbongkar juga…sama ada terbongkar didunia atau yang pastinya akan tetap terbongkar di hadapan ALLAH kelak…jadi, malulah skit dengan Allah.

 29. Assalamualaikum…. kebelakangan ini saya tertarik untuk membaca kebanyakan artikel mengenai peristiwa memali ini…. Pendapat saya, sekiranya benarlah kerajaan yang bersalah (saya tak tahu apa yang benar sebab saya takda masa kejadian), mengapa kita harus menghukum hanya kerana satu peristiwa ini?
  Adakah kita harus hidup bertongkatkan peristiwa ini dan terus memecahbelahkan umat islam dek kerana peristiwa ini.
  Seharusnya, peristiwa ini dijadikan iktibar agar umat islam terus bersepadu. Mengapa kita tidak melihat pula bagaimana nenak moyang kita bersusah payah memperjuangkan KEMERDEKAAN demi anak bangsa tetapi kita menjadikan peristiwa memali ini sebagai ukuran seakan mahu menghidupkan isu perkauman. melangkahlah ke hadapan.
  Jadikanlah peristiwa memali ini sebagai pengajaran dan setiap manusia tidak lari dari melakukan kesilapan. Begitu juga dengan kerajaan.
  Tetapi, lihatlah pembangunan dan kemakmuran Malaysia kini… adakah kita mahu hidup seperti negara bosnia ataupun negara-negara lain yang asyik berperang? mengapa tidak kita menghargai kemakmuran yang kita kecapi ini dan perbaikilah kehidupan kita demi dunia dan akhirat….
  Saya tidak mahu anak-anak say hidup dalam negara yang berperang. Walaupun saya amat sedih malah menitiskan air mata membaca setiap laporan mengenai peristiwa memali tetapi bagi saya kita harus maju kehadapan… Jadikanlah apa yang telah terjadi itu sebagai satu pengajaran yang amat berguna….

  • Saudara, takkan anda sokong kerajaan yang zalim? Kalau anda betul-betul berfikir, anda tahu mana yang patut disokong / ditentang.
   Bagi saya, islam adalah segalanya. Sejarah juga menyatakan pemerintahan cara islam adalah yang terbaik dalam menjaga keamanan / kemakmuran. Tidakkah saudara percaya pada islam?
   Satu hari nanti, Imam Mahadi dan pengikut-pengikutnya berperang menegakkan agama Allah. Jika ditakdirkan saudara dan saya masih hidup lagi, saya harap kita bersama-sama di belakang Imam Mahadi berperang menentang musuh-musuh islam. Mati ke jalan Allah, ganjaran syurga menanti kita.
   Saya nasihatkan diri saya dan saudara, banyakkan mengaji al-Quran dan al-Hadis. Sesungguhnya islam itu indah jika kita menghayatinya.
   Wallahualam..

  • Negara jiran S’pura kt diperintah oleh pemimpin kafir (disebabkan segelintir pemimpin tanah melayu yg gilakan kuasa suatu ketika dl) jauh lebih maju dr kt, keseimbangan pembangunan infrastruktur dan pembangunan mentalitinya sgt berbeza dgn kt.. kt org islam sbnrnya jauh lebih hebat drpd mereka tetapi ke mana golongan ini.. mereka ini tidak akan diberi peluang untk berkembang dan berjaya jikalau menggugat kedudukan pemimpin sedia ada.. kalo kt org islam asyik nak mengangkat org yg zalim hina dan keji sbg pemimnpin, kesudahannya kerosakkan akan lebih drpd kebaikan.. pembangunan infrastruktur di negara kt world class tetapi malangnya jika ramai yg berfikiran mcm saudara pemerhati maknanya betullah kata tun abdullah rakyat Msia masih lg berada 3rd class ranking dr segi pembangunan mentalnya..

  • Cara saudara bercakap seolah-olah saudara merelakan kezaliman mereka-mereka itu berterusan. Jadi apa sudahnya jihad para syuhada kita? Mereka bahagia sudah bertemuNya, kita disini sekadar membaca sajakah? Tak mustahil anak-anak kita yang kita jaga itu, hidup tak berteraskan islam. Akhir zaman nanti, pemerintahan islam yang akan gemilang, tahu masa bila? Masa nak lawan Dajjal semua nanti. Masa depan anak-anak kita tu, betul2 berada di bawah jalan Islam atau tidak sebenarnya kita lah tentukan. Fikirlah sendiri betapa pentingnya peristiwa ini pada kita dan generasi masa hadapan. Saya berbicara sebagai seorang muslim.

 30. thanks kpd empunya blog…. kisah2 benar mcm ni la yg kita perlu hebahkan kepada masyarakat… masyarakat perlu tahu apa yg sebenarny berlaku… semoga para syuhada sedang berbahagia di sana… al-fatihah….

 31. xkira lah mana2…. siapa betul,siapa salah pembalasan dikemukakan dunia dan akhirat kelak…

 32. “ALLAH S.W.T. mengangkat ilmu itu dengan dengan dua cara salah satunya dengan matinya para ulama” kalau salah tlg betul kan…..

 33. hanya org di Memali yg tahu akan kejadian sebenar berlaku…ambil iktibar di atas peristiwa ini..klu ada masa anda pergi la melawat kampung Memali…

 34. Allahu Akbar!!!

  Hanya org berjuang ja paham ini…kisah ni sgt membangkitkan semangat!!!AYYUHAL SYABABUL ISLAM!!!bangunlah!!

  jazakallahakhairan kathira ats perkongsian ni
  T________T
  terharu..br tau…

 35. jangan suka2 ckp org laknatullah…kerana ALLAH TAALA juga memurkai seorang islam yang membenci saudara islamnya sendiri…sanggupkah anda melihat saudara seislam terjunam api ke dalam neraka semata-mata anda menganggap mereka kufur?siapakah anda?adakah iman anda setanding para anbiya untuk menghukum org lain sebagai munafik serta kufur?adakah tempat anda disisi ALLAH sudah terjamin dengan mengatakan org lain BAHLOL?jgn sesuka hati anda menganggap org lain tidak berguna sedangkan ALLAH TAALA menjadikan sesuatu punya hikmah tersendiri.tidakkah kita perlu bersatu padu agar
  bangsa dan agama sama-sama berdiri teguh dan kita boleh hidup aman damai bersama-sama?syukur kepada ALLAH
  krn Ust Ibrahim gugur sbgi Syuhadah

  • Nak bersatu? Minyak & air xkan dpt bersatu melainkan dibuang air tu dl. Br dapat air bersih yg blh diminum.

  • ya, kita jangan membenci orang itu. tetapi benci pada perbuatannya. semoga kita semua mendapat hidayah dari Allah. Amin

 36. takbir….

 37. berjihat di jalan allah di boleh kan tapi jagan salah me artikan jihat supaya para pejuang islam benar2 berada di sisi allah semoga arwah para suhadfa tenang di sisi allah saatnya umat islam bangkit di segala penjuru dunia buat melaw3an negara2kafir

 38. AL-FATIHAH….

 39. Marahlah kamu kerana Allah.
  jangan mengeluarkan kata keji, caci maki.. kerana itu akan menggelapkan hati kamu…sayangi diri….

  Allah melaknat hamba Nya yang mengumpat dan mengeluarkan kata keji.
  “Celakalah bagi setiap pengumpat dan pencela”
  Al-Humazah:1

  An-Nisa : 5
  “Hai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan ucapkanlah perkataan yang benar.”

  Maksudnya :
  ” Seorang dikatakan berbuat durhaka apabila ia memaki seorang muslim atau mencelanya, atau mengungkap aibnya dan dikatakan kufur atau kafir kepada kaum Allah apabila ia memeranginya atau membunuhnya dengan sengaja.”

  Hukumnya :
  Memaki atau mencela seorang muslim haram. Membunuh atau memerangi seorang muslim,haram.
  Perawi : Bukhari dan Muslim.
  Darjatnya : Sahih

  http://www.mediafire.com/?fxlml1g3rp400z8
  (Download dan dengar)
  Moga bermanfaat, insyaAllah.

  Kuliah Dato’ Shamsuri Ahmad
  Bahrul Mazi :-
  Jilid 13 : Bab Laknat atau Maki Hamun

 40. wlau apapn blaku aq ttp skong islam,as-syahid ibrahim libya adalah sorg tkoh ulamak,x kra lah cita ni ditokok tmbah ka apa ka tpi mmg btui as-syahid ibrahim libya mati dibunuh oleh polis yg didalangi krajaan… kta ja x tau,tpi aq tau sbb aq dk at baling lama,aq cita prkara benar,spa yg nafikan biaq p lah,mngkin dya org umno yg x ktahuan hala…

 41. PAS memperjuangkan islam…..hukum nya wajib memilih orang yg memperjuangkan islam….kalo BN memperjuangkan islam kenapa x nak ikut hukum ALLAH…knp nk ikut british…kalo mengaku islam kita harus berpegang pd Al-quran & sunnah…kalo x nak ikot kita akan sesat…BN hnya islam sekular & liberal…ambik yg mana rasa baik utk diri sendiri jer…sdgkan blh kufur seseorng jka menolak 1 huruf dlm Al-Quran inikan plak memperlekehkan hukum Allah….bodoh yg sokong BN jka xfaham islam….TAKBIR……ALLAHUAKBAR

 42. Allahu Akbar… my heart hurts when I read this article. Someone should spread the news of Memali to the world, let them know the darkest day in Malaysia’s history. My prayers to the martyrs, ameen~

 43. kat malaysia pyh nk sbrkan benda ni…semua media kerajaan pegang…tp INSYAALLAH kalo pembangkang menang diaorang akn bukak kes ni dan akan membawa mahathir ke muka pengadilan…

 44. Al- Fatihah…

 45. blog writer,
  thank you for sharing.

 46. the player change, but the game still the same (quote “call of duty)
  the history wrote by the victor…. seek the truth, enlightenment of the path……. dont be a fool, the wolf in the bunch of sheep…

 47. Fakta dah byk kena putar belit oleh penulis blog ini.

  • awk tau ke fakta tentg memali nie klu kau tau knpe kau x postkn knpe nak sembuyikan jgk ke fakta yg ada ke ko mmg xsygkan agama islam sehiingga tiada perasan belas kasihan kepada golongan yang mati syahid untuk mmperjuangkan agama islam…musa hitam ko cuba jelaskan ko cuba kaitan sistem pemerintahan mereka adalah berkaita dgn rakyat or demi kepentingan diri mereka sndiri…

  • Kalau kau tahu fakta sebenarnya kenapa tak paparkan di sini jangan hanya kau tuduh fakta yang di utarakan oleh penulis telah diputarbelikan. Buktikan yang kau ada fakta betul lagi sahih.

 48. fakta ni bkn diputar belit..tp penulis blog ni tulis ape yg die dpt dan tahu…tapi terpulanglah saudara syed nak percaya ke x…tapi yg pastinya kerajaan kita dah berlaku kejam terhadap penduduk memali…video pon blh tgok dlm youtube ad…video yg telah dirahsiakan tapi ditontonkan oleh org dalaman polis yg x sggup menipu rkyat…arwah pak sedara aku pon salah sorg polis yg terlibat dlm peristiwa ni dan mengatakan ramai polis x tahu apa misi sebenar dan dah ditipu hidup2 oleh org2 atasan…harap maklum…nak percay,percay xmau sudah…tp ni lah hakikat nya…

 49. salam..
  aku mempunyai sahabat yg berasal dari kg. memali. ketika kejadian beliau berumur 9 tahun. sahabat saya pernah bercerita dengan saya, ketika kejadian beliau ade di dalam rumah yg disebutkan malah beliau juga dapat melihat pakcik nya ditembak di hadapan rumah tersebut. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada empunya blog kerana anda kami dpt tahu serba sedikit tentang sejarah kg. memali.syabas..takbir,,ALLAHUAKBAR!!!

 50. kejadian ini semasa PAS berpegang teguh dengan dasar Islam, perjuangan semata-mata untuk menegakkan syiar Islam… tetapi kini dasar perjuangan Islam telah dibuang dari dasar PAS, apa yg tidak boleh dahulu telah dihalalkan masa kini..persoalannya siapakah yang bertanggung jawab kepada mangsa yg diuruskan pengebumiannya sebagai orang mati syahid sedangkan realiti sekarang negara islam sudah tiada lg didalam dasar perjuangan….

  • Banyak bukti terjadi, apabila sesorang penganut agama merasakan dirinya berpijak dalam syurga maka hal duniawi akan dilupakan, walhal Tuhan tidak meminta umatnya melupakan hal duniawi kerana itu kewajiban umat manusia selagi kita berpijak dibumi nyata, apabila seseorang lalai tentang hal kebajikan duniawi maka semangat syahid akan bertumbuh di jiwa yang salah tempat dan akan mengakibatkan terjadinya peristiwa Memali.

 51. ku mulakan dengan BISMILLAH…biar apa pun tohmahan yg dilemparkn oleh pihak pihak yg tk mengetahui atau yang mengetahui, tk usah kita berbalah dengan apa yang di perkatakn.. sejarah memali tercipta dari pemerintahan yang zalim, yg menjadi mangsa adalah penduduk kampung, namun itu semua kami tidak sesal dengan apa yang kami perjuangkn, selagi mana perjuangan kami tidak lari dari panji panji kalimah laailahaillallah muhammadurasulullah, sebagai anak memali aku rasa terpanggil untuk memperkatakn sesuatu tentang ini, munkin kaadan dihari ini berbeza dengan apa yang berlaku di hari kejadian yang tercatit sejarah hitam dalam negara malaysia, hampir 26thn peristiwa hitam sudah berlalu, namun padaku semacam baru semalam saja, walau apa pun tohmahan dan caci cerca yang dilempar kn terhadap kampung ku dan orang2 kampung memali, kami boleh bersabar lagi…sekiranya caci cerca itu terhadap ugama ALLAH, munkin kami tk akan bersabar lg,, dari itu jangan ada sapa2 yang mengunakan nafsu amarah untuk menghina kami yang merjuangkn ugama ALLAH, kalau tidak nanti akan lahir memali yang kedua, sbb amanat ustz ibrahim libya masih segar dalam ingatan orang orang memali, demi ALLAH perjuangan kami untuk ugama ALLAH demi ugama islam ALLAHUAKHBAR ALLAHUAKHBAR ALLAHUAKHBAR,,,,hidup ini hanya untuk meperjuangan kalimah ALLAH, bukan hidup untuk kepentingan tetapi hidup untuk memperjuangan, islam takbir……………..

  • allahuakbar..susah nk cakap dgn org2 yg xde ilmu keimanan dlm dadanya,ilmu sekular dh banyak..sbab masuk skolah kebangsaan,,yg penting skolah keimanan,allah bukak pintu rezki,bukan sekolah seperti yg d ujudkan oleh musrikin,munafikin,kafirin pd hari ini..sampai x kenal beza antara kaca dan permata,zalim dan amanah..sbb roh yg duduk dlm jasad dia tu roh sultaniah(syaitan)bukan hidup dgn rohaniah..x heran la perilaku dan minda mereka lebih buruk dr haiwan(x perikemanusiaan)ingat lah..janji allah akan sampai,,d akhirat nnti,org derhaka pd jalan allah,,dia akan myesal bila tgok pintu neraka,seburuk2 tmpat kmbalinya,dan lantas myatakan,alangkah baiknya dulu kalau aku jd tanah saja..

 52. sejarah tetap mnjadi sejarah..
  xbole nk ubah….
  syukran krn sudi berkongsi ttg sejarah ini y bgitu kecewa dgn apa y blaku terhadap pejuang ISLAM….ALLAHUAKBAR!

 53. Aku dr dulu lg mmg xpercaya musa hitam…permainan politik dia kotor jd mmg logik benda ni leh jd

 54. saya nak kongsi sedikit saya pernah bangkitkan isu ini msa sy belajar dekat u dlu…semua lecture mcm xpuas hati pas 2 diorg ada tny mcm mn tau ksh ini…knpe nak bangkitkan isu ini..sy jwp isu ini berkaitan dgn sejarah knpe x sebarkan kepada org rmai knpe nak disembunyikn drp pengetahuan generasi sekrag..ini bermknya kerajaan sgt tkut akan isu ini sehinggakan memaksa semua piihak menutup isu ini supaya tidak dibangkitkan semula dan melupai apa sejarah Malaysia yang terburuk yang telah dilakukan sendiri oleh pemerintah yang selalu diagung2 kan…dari dlu lg mmg perasan hormat kepada pemerintah kerajaan sekrang hilang disebabkan pemerintah yang pentingkan diri bkn pentingkan rakyat..wahai org2 umno bangkitlah gunakan akal fikiran korg untuk bangun menentang pemerintahan yang zalim…sekian..

 55. like…..ALLAHUAKBAR….

 56. duit sumbangan tabung memali di kutip, ke mana duitnya……..????

  • Apa hal kamu ni orang cakap pembunuhan, kezaliman yang berlaku dimemali oleh pemerentah yang mengaku islam tetapi melakukan kezalima terhadap orang islam. apakah kau fikir duit kutipan tabung memali yang membunuh orang islam dimemali. Tak payahlah kau nak lari dari tajuk perbincanag. Kalau tak mampu berhujah duduk diam2

 57. Di gunakan untuk wat kenduri arwah para syahid dan shuhadah n untuk derma kat keluarga magsa la..

 58. saya sokong artikel ini sbg pembuka minda setiap muslimin dan muslimat di Malaysia…saya tidak menganggap ia sbg provokasi sebaliknya mengintai sejarah dari perspektif yang lain..

 59. Blog yg sgt penting & meruntun hati sy. Betapa tingginya iman para syuhadah memali yg berjuang menegakkan syiar islam. Syahid cita2 setiap pejuang islam. Al fatihah.

 60. INI BERAT SEBELAH.. ANDA DENGAR CERITA DARI SEBELAH PIHAK SEDANGKAN AL-QURAN SURUH KITA SIASAT CERITA DARI KEDUA-DUA BELAH PIHAK. ISLAM BUKAN IKUT TELUNJUK KEPARTIAN.. PARTI ITU SENDIRI ASAL USULNYA DARI BRITISH. ISLAM ITU AMAN, TIDAK AMAN MAKA BUKANLAH ISLAM.

  • betul apa yg saudara sampaikan.. umno bn adalah kesan terbesar peninggalan british.. kewujudan umno adalah kegagalan sebenar pemimpin besar tanah melayu dan kejayaan sebenar org kafir untuk terus berkuasa.. umno mmg sentiasa mengamalkan penindasan dan berat sebelah.. kesemua media prima yg sepatutnya menjadi rujukan umum telah diperanjingkan dgn kemewahan dunia.. umno tidak akan memberi peluang untuk musuhnya membela diri dan akan bertubi-tubi menyerang dan menghapuskan politik mereka.. rakyat terpaksa mencari media alternatif utk mendapatkan maklumat drpd kedua-dua belah pihak.. selagi umno memerintah semua agensi akan cuba diperanjingkan dan berat sebelah utk kepentingan agenda mereka tersendiri..

  • Itu pasal rakyat nak kes memali di bicarakan bukan dipadamkan . Tapi pemerentah dengan angkuhnya menuduh ianya ajaran sesat tanpa terlebih dahulu diadili..

 61. Benda busuk, benda jahat, mcmana pun akan ditunjukkan oleh Allah…
  kalo xsekarang, lama2 nanti akan terbongkar juga…
  Post ini dikeluarkan 2009, sampai sekarang org masih bercakap…
  (kecuali gov. yg cuba melenyapkan)
  kepada yg bersalah, ingat2 lah org yg teraniaya..

 62. Salam;

  Apa kata sesiapa yang berbelah bagi cuba melawat ke kawasan terbabit dan tanya cerita sebenar dari penduduk di sana. Tengok kehidupan kaum Melayu di sana, keadaan kampung dan dapatkan cerita sebenar dari mereka. Cari yang duduk kat hujung kampung yang tak ada kepentingan dan jangan la sekali-kali tanya pada pendokong mana-mana parti untuk elakan cerita yang berat sebelah.

  Saya pernah ke sana pada satu ketika dalam projek anak angkat dan saya ditempatkan di rumah pakcik Rani dan banyak bercerita dan kebanyakkan adalah seperti tulisan di atas cuma tidak selengkap tulisan penulis.

  Saya akhiri dengan ucapan Al-Fatihah pada semua suhada yang gugur dan didokan pendokong serangan yang melakukan kesilapan dapat bertaubat untuk kemaafan.

  Wassalam

 63. Biar la penulis nak tulis pendapat dia. Soal fakta atau tak tu terpulang kepade pembaca. Kalo korang rase bende ni salah, korang kaji la sendiri dan buktikan. Takde sape tau kebenaran cite ni, so jangan ckp ikut sedap mulot je.. gaduh sana-sini psl blog, sesame bangse, sesame rakyat.

 64. terima kasih atas artikel..

  tabarakAllah

 65. Penuhkan dada dengan ilmu, lengkapkan diri dengan kemahiran,bersihkan hati dari tamak dan hasad dengki, kuatkan azam untuk meraih kejayaan dunia dan akhirat agar kita bersedia untuk mengangkat panji2 perjuangan menegakkan Islam. Andai anak2 muda yang melaungkan perjuangan menegakkan Islam sekadar memenuhi kerusi-kerusi di kedai kopi sedangkan anak isteri dirumah belum tentu makan pakainya, bagaimana agaknya perjuangan ini akan berjaya?? Kita harus menjadi seperti Ibnu Sina yang hebat ilmu perubatannya, seperti Alexander the great yang boleh menakluki dunia atau seperti Syed Mokhtar Al-Bukhari yang mampu membina sebuah universiti dengan hanya menggunakan harta wakafnya. Mudah-mudahan satu hari nanti impian kita untuk menjadikan negara kita yang tercinta ini negara Islam yang sebaiknya akan berjaya. Amin…

 66. kepada pencacai yg masih x bleh nk bkakkn hati utk menerima kebenaran,menrima Islam,tggulah saat dmanaa anda akan menrima nasib yg sama seperti di Memali..Anda percaya sgt dgn pemerintah yg ada skrgkn…percayalah 100%..lebihpn x ape…tp yakinlah anda akan hancur brsamaaa diaorg..Janji Allah adalah pasti kepada yg menentang AgamaNya…Kebenaran sudh dtg,pilihlahh dgn menggunakan akal fikiran yg warasss bukn mggunakan kepalaa yg sememangnya telah disogokkk dgn keamanan yg nntah esokk lusa akn lenyap dek tipu helah pihak pemerintah…Perjuangan berlandaskan Islam InsyaAllah akan selamat dunia akhirat…Takbir

 67. Kesian.. kalau arwah ni ada sekarang, tentu dia kecewa, bila hadi awang ckp dlm Al Quran tak disebut pun negara islam. Yg ada negara kebajikan. Sia sia aje perjuangan selama ini. Hanya kerana nak berkuasa, prinsip parti di lacurkan.

 68. Amat menyentuh hati dan d hrp dpt jd kan iktibar kpd kita semua agar bersatu padu dan jgn jgn mudah terpedaya dgn kata2 yg dusta oleh manusia yg inginkn kekuasaan d dunia sahaja tnpa mempedulikan ajaran islam.al-fatihah kepada yg syahid d memali.moga allah SWT mencucurahi rahmatnya kpd org yg beriman dn berpegang teguh pd agama islam.tahniah kpd penulis blog ini kerana berani dan rajin mengkaji peristiwa d memali ini.as’kum…

 69. setakat nk tulis nk berkata semua org bleh wat…buktikan dulu..sy anak kepada salah seorang pnduduk memali saja yg menanggung smua ni..yg lain pndai cakap saja…alfatihah utk assyahid ust ibrahim libya….ALLAHUAKABAR….

 70. apa pun yang kau orang kata, bagi aku, peristiwa memali adalah peristiwa yang menggambarkan tentang kezaliman pemerintah terhadap orang awam dan golongan ulama’. rejim mahathir adalah pengecut kerana menentang orang awam dengan peluru hidup.
  al fatihah untuk para syuhadat.

 71. Semua artikel ni tlah ditokok tmbh…

 72. Salam, persoalannya kini yg manakah yg memperjuangkan Islam yg sebetulnya??

 73. Semoga mereka tetap diterima syahid kerna dilihat betul2 yakin. patut dihayati oleh semua org Beriman,… “Allah mengikut sangkaan hamba2nya”

 74. Aku nak syurga , aku xnak benda lain . Si syahid dah cium dah bau syurga , so , nak pening kenapa ? Jom kumpul amalan

 75. assalamu’alaikum
  mohon kita suma x bertelingkah
  come on kita suma saudara
  jom kita sama2 sedekahkan alfatihah pada semua mangsa tragedi memali
  Al -Fatihah…
  sayang semua….

 76. Anak musa hitam mati kerana kondo highland tower runtuh ,.adakah ini kifarah Allah krn kekejamannya ?

 77. wehh..korang ni mmg bdoh ke apa?..trus percaya pd apa yg ditulis oleh penulis blog ini tanpo soal selidik?…guna la otak..sy tau anda amat mementingkn islam..tapi jgn jd org islam yg lemah…sng diputar belit dan dimanupulasi oleh org lain..buat soal selidik dulu dn baru la bercakap..maaf lau tersila ckp..ssgghnya ramai yg hnya hipokrit..ckp je byk..pentingkn islam dan bagai..xp solat lima waktu pn xckup..xpyah ckp la..bleh dosa free2 je..entah la..fikir2kn

  • Bismillahirrahmanirrahim..dan juga ku berlindung dgn nama Allah daripada menulis perkara yg tidak baik.
   Aku baca sudah semua komen. Banyak pertikaian kerna sudah fitrah manusia ini keluh kisah dan memberontak. Mula2 terkejut juga aku dgn komen” pentingkan Islam dan bagai..solat 5 waktu pun tak cukup”.. Memang baik kita ingat memperingati tentang Solat. Elok juga kita doakan pejuang2 agama Islam dalam solat kita dan doakan kesejahteraan umat Islam seluruh alam walaupun kita mungkin solat sekali aja sehari. Berat mata memandang..berat lagi bahu yg memikul..walaupun masa kejadian tu aku tak ada kat sana..jadi tiada lah mata aku yg memandang..tapi terasa kasih dan kasihan pada bahu2 yg memikul tanggungjawab mempertahankan Agama Islam…sehingga terkorban nyawa. Al Fatihah. Kita duduk dalam rumah selesa2 baca blog..tapi baca lah dgn fikiran yg terbuka dan berfikir lah. Setiap kejadian itu terjadi utk manusia seterus nya ambil iktibar dan berfikir dan berusaha.

 78. Banyak komen memaki hamun kerajaan, tp bila aku kata kalian tak melambangkan islam, pasti korang marah kan? Tp satu yg aku suka kong sanjungi ibrahim libya, ya dia perjuang agama islam, dia mati syahid kerna darahnya masih mengalir biarpun dikeluarkan dari peti simapanan mayat, bersama sama pejuang yg lain, pada awalnya penulis juga cakp masa tu hnya ade tV1 dan tv2 ,cuba kalian baca atikel yg lain, mcm mcm versi ada, mcm astro! hanya tv, radio dan kaset aset untuk menyampaikan masa dan tika itu, secara jujur saya cakap ibraham libya memperjuangkan islam, betul tp jika dikaji lagi ia berpunca dari amanat hadi awang yg menyatakan umno dan bn itu kafir, kesan dari amanat hadi awang jugak! Telah memecah belahkan islam melayu kepada 2 iaitu isalm pas dan islam umno atau bn, bukan mamali saja yg merasa kesannya yg memjadi sejarah trajedi yg paling teruk! Pada induvidu pun ada dimana, anak buang bapak kerana umno itu kafir, bercerai kerana salah sorang itu umno, kenduri umno tak sah dimkn sbb org umno sebelih tak sah, kawin diakad nikah kadi umno tak sah dan ade lg yg nak aku tulis tp mungkin akan membosankan bila dibaca,
  Aku mengkaji setiap atikel tak banyk yg kaji sebelum kejadian itu sebenar terjadi, cuba korg kaji amanat hadi awang membuatkan ibrahim libya nak perjuangkan islam di mamali, aku pasti ketika itu kaset ceramah hadi awang banyk terjual seluruh malaysia yg membangkitkan melayu memperjuangkan islam, aku juga ingat saat itu setiap ceramah agama akan di rakam dan di jual dimana mana saja pada masa itu, tp ceramah amanat hadi agak panas mcm pisang goreng pada masa tu, maka bangkit la semangat untuk perjuangkan islam, pada hadi awang itu sesuatu yg menarik tp ini la kesannya yg kita hadapi, bermusuhan sesama islam, sedangkan islam penuh persaudaraan seagama, tp ape yg terjadi? Skrang, islam berpecah kepada 2, pas dan umno, klu tak, tak kan kalimah shahadah ttp sama selagi islam bukan? Itu la punca yg aku kaitkan kenapa terjadinya mamali, aku juga simpati pada meraka yg mati syahid tp aku tekankan pada pada yg membaca luahan, aku kaji sama pasal pasal amant hadi awang ini, dia juga nak jadikan negara islam tp kini berubah menjadi negara kebajikan, ade lg yg aku kesal, nik aziz yg bergelar tuan guru merestuinya, apakah ini kehendak islam? pasal kalimah, klu la kita bergabung dgn dap maka kita akan kehilangan islam, ia nak hapus agama rasmi iaitu agama islam kita dapt dlm kmerdekaan kita dlm perjanjian bebas penjajah yg dibuat oleh umno bn ketika itu agama yg ditgkkan pada pejuang pas, percaya atau tidak! Dap akan menghapuskan segala yg bersangkut dgn islam, setelah melihat melayu umno bn dan melayu pas bermusuh itu la kesempatan yg nak digunakan sepenuhnya,
  Ops! Pasal mamali jika mengenang kisah lalu akan mengalir la air mata dan menyentuh hati, tp lebih baik kita tnya pada balu arwah yg kini dlam kesusahan yg dihadapi, pasti kalianakan lagi keliru, kecewa marah dn sebagainya, ape ape pun aku harap kalian tnya diri sendiri SIAPA TUHAN KITA? SIAPA NABI KITA? APA AGAMA KITA? Aku yakin kalian yg seagama dgn ku pasti akan menjawap ALLAH! Tuhanku! ISLAM! agamaku, maka kita sama saudara jika jawpan tak sama dgn kalian maka kalian bukan saudaraku iaitu yg berfahaman syiah! Itu ja, aku juga ade ada silapnya jika ade salahnya aku MINTA MAAF

  • sejarah tetap sejarah..UMNO ditubuhkan dan diiftiraf oleh kerajaan British mahukan segala urus takbir kerajaan UMNO mesti mengikut perlembagaan British.walaupun Malaysia sudah mencapai kemerdekaan pemimpin dalam UMNO mesti mematuhi perjanjian kemerdekaan dari British salah satu perjanjian British seperti peristiwa Memali…dan banyak lagi peristiwa yg serupa..ulamak islam atau siapa saja yang ingin menegakan atau membawa fahaman dan hukum islam dalam kerajaan akan dihapuskan cuma sekarang mengikut suasana kebangkitan islam itu sendiri dan pejuang2 moden diabad ini yang telah mati dibunuh atau terkorban mempertahankan islam..selepas ini adakah UMNO akan mempertahankan kuasa pada PRU13..banyak isu tentang islam diperkatakan konon untuk akidah umat islam malaysia terutama atas perjuangan orang melayu sama2 kita lihat apa UMNO akan lakukan adakah peristiwa seperti Memali…!!!

 79. kebenaran kes memali ni perlu diperluaskan kepada umum rakyat malaysia suapaya generasi muda tahu apa yang terjadi….dahulu tidak ada media sosial seperti fb utk dihebohkan…jadi kebenaran hanya tersembunyi begitu sj..ayuh anak muda….hebohkan kebenaran ini demi generasi baru malaysia….bg semua org tahu…

 80. Semoga Allah memberi petunjuk kebenaran kepada kita semua…Amin

 81. Klo kite crite hal memali ni sebagai provok…kenapa crite para rasul tak mak ckp provok…ahmad2…nama mu bermakna suci tetapi rangkaian akalmu terbatas…tiada kesucian dlm berfikir…jernihkan hati dlm sebagai insan waras yang boleh diselarikan dgn iman…kite tutup crite ustaz ibrahim tu…cuba tukar watak ustaz ibrahim dan letakkan ayahanda mu sebagai watak kejadian…maaf saya katakan begini…adakah anda akan menyatakan crite ini satu rekaan…renungkan lah… mungkar dan nangkir akn menyoal kamu..1 siapakah tuhan kamu..2 apekah agama kamu…3 siapakah pemimpin kamu…4 apekah yang menjadi petunjuk kamu… 5 dimana kiblat kamu ….6 apekah yang kamu lakukan sewaktu kamu hidup….YA manusia yang hina jawaplah setiap jawapan dengan tenang dan beriman…tetapi jika kita tidak beriman apakah yang akan jadi didalam perbicaraan itu nanti…rwnungkan lah qahai Ahmad

 82. […] Sumber | Disedut dari Al-Banjari Online | TiAdA MaLaM SeInDaH BinTanG, TiAdA KaTa SePerKasA BiCaRA; | putraevolusiblogspot.com | […]

 83. Terima kasih di atas artikel yang dikeluarkan. Sy turut sedih di atas kejadian tersebut. Pada saya kejadian ini boleh dielakkan sekiranya PAS memujuk Allaharham Ibrahim Libya menyerah diri. Kerana pada ketika itu Allahyarham merupakan ahli PAS yang dihormati. Kenapa PAS berdiam diri sahaja pada ketika itu.Ini hanya pendapat saya setelah membaca banyak artikel yang terdapat di laman sesawang. Bag

 84. Tq pd tuan punye blog..aku dh idup 32thn arini br tau sejarah ni..sedih la baca cite ni..skang ada ke lg yg sanggup mati syahid..bdk2 zaman aku la ni ade ke yg sanggup mati syahid..Palestin dh tanam dlm kepala dlm hati anak2 diorg tentang syahid sejak kecik..mslhnye anak aku umur dh 6thn syahid pon xtau ape dia..kena mula dr sekarang..

 85. Semalam “Tragedi Memali” diceritakan oleh ayahanda saya. Kisah yang diceritakan sama seperti apa yang ditulis oleh penulis blog. Semoga mereka ditempatkan bersama para syuhada’. Allah lebih mengetahui apa yang berlaku. Al-Fatihah 😥

 86. hina sngtkah parti PAS di mta Malaysia ni..
  dh la KELANTAN di ank tirikan..
  sy ank KELANTAN tp sy bngga dngn Ust.IL ni,brjhat mmprthankn agama ISLAM..
  Al-Fatihah utknya..
  membangun bersama ISLAM
  TAKBIR!!!

 87. selamat 17 tahun saya hidup, ni baru saya tahu kisah pasal IL. Tu pun cikgu saya ceritakan tadi. Subhanallah. 🙂

  • salam.. bagi sayalah.. lebih bermakna rasanya klau arwah menyerah diri sajapada hari tersebut.. banyak perkara boleh dielakkan dan bnyak lagi boleh diperjuangkan.. dan mungkin juga perjuangan boleh mncapai titik kemenangan.. lihat sahaja contoh termudah iaitu anwar ibrahim.. ingat tak masa penangkapan beliau pada tahun 1998.. bayangkan jika beliau berkeras tidak mahu dirinya ditangkap malam itu dan sanggup mati dari rela diri beliau ditangkap pada malam itu.. sudah pasti nama anwar akan jadi arwah anwar juga kini.. dan lihatlah kini.. apa yg diterima rakyat dari kerelaan beliau ditangkap dan memasuki penjara.. kini beliau bebas.. dan meneruskan perjuangan.. tapi jika arwah ustaz ibrahim menyerah diri dulu.. mungkin kini beliau masih hidup dan masih kuat.. yg ada kini hanya pembantunya.. yusuf husin.. mungkin xsekuat arwah jika arwah masih hidup kini pasti namanya sebaris anwar ibrahim dan mungkin juga menjadi veteran yang disegani sebaris mahathir.. bukan cuba untuk menafikan takdir Allah.. cuma berharap supaya keputusan2 kurang bijak tidak berulang.. sebab untuk meneruskan legasi bukannya mudah.. ianya perlukan kekuatan.. jika pewaris tidak berapa kuat legasi akan terus ikut terkubur bersama.. kepada anak2 muda.. benar syahid itu memang menjadi impian setiap yg muslim.. tetapi lebih bermakna rasanya kehidupan jika ianya memberikan kekuatan kepada benteng ummah.. saya dalam usaha untuk mendalami isu memali.. mungkin tidak berapadalam.. tetapi tidak adil juga rasanya dengar dari sebelah pihak.. untuk menimbang kena ada 2 benda.. baru boleh timbang setara.. mungkin benar arwah mengakhiri nyawanya dengan syahid.. dan kini sedang menikmati janji syurga allah.. tapi jika arwah meninjau ke dunia pasti arwah sedih di dalam syurga.. melihatkan pewaris2nya hanya mampu berkokok di podium.. yg ada di parlimen hanyalah pahlawan2 yg memperjuangkan isu keduniaan.. lembu, ptptn, harga kereta, subsidi petrol dan lain2 perkara dunia.. maafkan saya klau kata2 saya menyinggung perasaan sesiapa.. saya sangat2 minta maaf.. saya hanya berikan pandangan saya.. kena bijak.. kena betul2 bijak.. sebab hanya dengan kebijaksanaan sahaja akan tertegaknya kembali dunia islam.. sebab dengan kekuatan lagi2 kekuatan senjata.. kita tiada apapun untuk dihunuskan.. saya xminta untuk sokong semua kata2 saya.. cuma mungkin ada satu dua yg betul.. apa2pun maafkan saya jika ada yang tersinggung.. maafkan saya…

 88. sudah lame ko duduk slesa mahathir,,,b`sng lenang ats pnderitaan org len..allah maha adil..pembalasan pasti ade cume tgu jer,,

  • salam.. bagi sayalah.. lebih bermakna rasanya klau arwah menyerah diri sajapada hari tersebut.. banyak perkara boleh dielakkan dan bnyak lagi boleh diperjuangkan.. dan mungkin juga perjuangan boleh mncapai titik kemenangan.. lihat sahaja contoh termudah iaitu anwar ibrahim.. ingat tak masa penangkapan beliau pada tahun 1998.. bayangkan jika beliau berkeras tidak mahu dirinya ditangkap malam itu dan sanggup mati dari rela diri beliau ditangkap pada malam itu.. sudah pasti nama anwar akan jadi arwah anwar juga kini.. dan lihatlah kini.. apa yg diterima rakyat dari kerelaan beliau ditangkap dan memasuki penjara.. kini beliau bebas.. dan meneruskan perjuangan.. tapi jika arwah ustaz ibrahim menyerah diri dulu.. mungkin kini beliau masih hidup dan masih kuat.. yg ada kini hanya pembantunya.. yusuf husin.. mungkin xsekuat arwah jika arwah masih hidup kini pasti namanya sebaris anwar ibrahim dan mungkin juga menjadi veteran yang disegani sebaris mahathir.. bukan cuba untuk menafikan takdir Allah.. cuma berharap supaya keputusan2 kurang bijak tidak berulang.. sebab untuk meneruskan legasi bukannya mudah.. ianya perlukan kekuatan.. jika pewaris tidak berapa kuat legasi akan terus ikut terkubur bersama.. kepada anak2 muda.. benar syahid itu memang menjadi impian setiap yg muslim.. tetapi lebih bermakna rasanya kehidupan jika ianya memberikan kekuatan kepada benteng ummah.. saya dalam usaha untuk mendalami isu memali.. mungkin tidak berapadalam.. tetapi tidak adil juga rasanya dengar dari sebelah pihak.. untuk menimbang kena ada 2 benda.. baru boleh timbang setara.. mungkin benar arwah mengakhiri nyawanya dengan syahid.. dan kini sedang menikmati janji syurga allah.. tapi jika arwah meninjau ke dunia pasti arwah sedih di dalam syurga.. melihatkan pewaris2nya hanya mampu berkokok di podium.. yg ada di parlimen hanyalah pahlawan2 yg memperjuangkan isu keduniaan.. lembu, ptptn, harga kereta, subsidi petrol dan lain2 perkara dunia.. maafkan saya klau kata2 saya menyinggung perasaan sesiapa.. saya sangat2 minta maaf.. saya hanya berikan pandangan saya.. kena bijak.. kena betul2 bijak.. sebab hanya dengan kebijaksanaan sahaja akan tertegaknya kembali dunia islam.. sebab dengan kekuatan lagi2 kekuatan senjata.. kita tiada apapun untuk dihunuskan.. saya xminta untuk sokong semua kata2 saya.. cuma mungkin ada satu dua yg betul.. apa2pun maafkan saya jika ada yang tersinggung.. maafkan saya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: